Filmuleţul momentului. Un grup de norvegience frumoase îşi apără agricultura


Un cântec însoţit de un clip amuzant a ajuns un adevărat hit pe Youtube. Însă, cântecul nu este despre femei frumoase sau sate idilice, ci despre viitorul agriculturii în Norvegia.

Statul, ai cărui locuitori au ales să nu facă parte din Uniunea Europeană, este unul dintre cele mai bogate din Europa, însă preţurile alimentelor sunt extrem de ridicate.

În prezent, guvernul norvegian pregăteşte o serie de măsuri cu ajutorul cărora speră să reducă preţul mâncării. Una dintre aceste măsuri este micşorarea subvenţiei acordate fermierilor (în prezent, agricultorii norvegieni primesc una dintre cele mai mari subvenţii din lume). Măsura ar duce, spun cei care se opun reformei, la încurajarea dezvoltării de ferme mari şi la o hrană mai ieftină, dar şi de calitate mai slabă.

Un cor compus din tinere norvegience, numit Pikekoret IVAR, s-a gândit să vină în ajutorul fermierilor mici, care, deşi vând scump, produc hrană de calitate. Ele au lansat melodia „Norvegia are nevoie de fermier”, care a fost vizualizată de 250.000 de ori până acum. Fetele conduc tractoare, hrănesc vaci şi dansează ţinând în mâini unelte agricole precum lopeţile sau greblele.

Dincolo de latura amuzantă a videoclipului, acesta are şi un clar mesaj politic. La un moment dat, pe câmpul agricol pe care „lucrează” fetele apare un personaj care seamănă cu ministrul Agriculturii, Sylvi Listhaug. În acel moment, fetele lasă uneltele jos şi o fugăresc pe aceasta.

„Trăiască fermierul! Listhaug, poți renunța”, cântă ele.

„Nu vrem ferme mari. Nu ar fi o schimbare bună nici pentru animale, nici pentru mediu”, spune Gina Marie Ovale, care a crescut la o fermă şi a ajutat la scrierea versurilor pentru acest cântec.

„Da, preţurile alimentelor sunt mari”, recunoaşte ea. „Dar salariile oamenilor sunt, de asemenea, mari”, continuă artista.

Un purtător de cuvânt al ministerului Agriculturii din Norvegia a declarat pentru BBC că „instituţia nu doreşte să comenteze” această creaţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Test de inteligență. O problemă de logică cu ouă de Paşte
TOP 10. Cele mai frumoase imagini cu Universul
Cum a fost posibil unul dintre cele mai puternice atacuri cibernetice asupra presei

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.