Filmul care a impresionat o lume întreagă a fost regizat

Filmul cu băiețelul sirian a fost urmărit de milioane de oameni pe YouTube
Filmul cu băiețelul sirian a fost urmărit de milioane de oameni pe YouTube

Ceea ce părea un miracol filmat cu telefonul mobil – un băiat sirian care salvează o fetiță dintr-o rafală de gloanțe – a fost de fapt un film regizat.

Peste cinci milioane de oameni au vizualizat pe YouTube un clip care arată un curajos băiat sirian care scapă o fetiță îngrozită de tirul unui lunetist.

Cu toate că imaginile păreau autentice, un regizor norvegian a anunțat de curând că totul a fost o punere în scenă, imaginile fiind filmate cu actori și refugiați sirieni în Malta.

Lars Klevberg, un cineast din Oslo, a anunțat că a realizat scena după ce a văzut imagini TV despre conflictul din Siria. El a vrut să atragă atenția asupra situațiilor oribile prin care trec copiii din zonele de conflict.

”Am pretins că totul a fost real cu gândul că oamenii vor urmări clipul și îl vor arăta prietenilor, iar imaginile vor aduce speranță. Am filmat totul în Malta, pe un platou care a fost folosit și la filmele Troia sau Gladiatorul”, a explicat regizorul pentru BBC.

”Băiatul și fetița sunt actori profesioniști din Malta, iar vocile de pe fundal sunt ale unor refugiați din Siria”, a adăugat Klevberg, care a obținut finanțare pentru proiectul său de la Institutul Norvegian de Film și Consiliul pentru Artă de la Oslo.

”Cred că mulți oameni și-au dat seama că filmul era regizat”, a precizat producătorul John Einar Hagen, adăugând: ”Am purtat lungi discuții cu finanțatorii filmului despre contextul etic al realizării unui astfel de clip”.

Siuria este în război civil din 2011, iar până în prezent și-au pierdut viața cel puțin 200.000 de oameni, potrivit cifrelor ONU, iar aproape cinci milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele.