Filmul „Arsenie. Viața de apoi” a fost refuzat de două instituții de cultură dintr-un oraș: „S-au primit mesaje negative cu amenințări”

Captură din filmul „Arsenie. Viața de apoi”, în regia lui Alexandru Solomon
Captură din filmul „Arsenie. Viața de apoi”, în regia lui Alexandru Solomon

Regizorul Alexandru Solomon susține că două instituții de cultură din Arad au refuzat pe ultima sută proiecția filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, motivând că au primit mesaje negative cu amenințări.

”Arsenie. Viața de apoi” urma să fie proiectat miercuri seară, la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociația citizenit.

”Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări. (…)

„Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale.

Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat.

(Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.”) De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!)

Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?”, spune regizorul filmului.

Apoi, organizatorii au mutat proiecția la Biblioteca Județeană, însă marți seara au fost anunțați că și această înțelegere a căzut.

În cele din urmă, proiecția documentarului „Arsenie. Viața de apoi” va avea loc miercuri seara, pe Terasa Flex, de la ora 20:30, în prezența regizorului Alexandru Solomon.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.