Fenomen rar și foarte spectaculos surprins în munții din România

spectru montan făgăraș
Foto: Valentin Zamora (Digi24)

Un fenomen rar, care se petrece în munţi, cunoscut sub numele de „spectru montan” sau „umbra din nori”, a fost surprins de un telespectator al postului de televiziune Digi24.

Imaginile au fost surprinse de Valentin Zamora, pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu din Munții Făgăraș (acest vârf are o altitudine de 2.507 metri).

Acest fenomen apare atunci când o persoană stă pe un vârf de munte, cu soarele în spate, deasupra unui plafon de nori sau de ceaţă. Umbra acestei persoane, împreună cu vârful muntelui, se reflectă pe norii sau pe ceaţa de mai jos, iar cele două umbre sunt încadrate central de un curcubeu circular denumit „spectru”, a explicat autorul fotografiei pentru sursa citată.

Atunci când se produce acest fenomen, umbra observatorului pare a fi mult mărită. Această mărire aparentă este o iluzie optică: ea se produce deoarece observatorul are impresia că umbra sa este la aceeași distanță precum obiectele de la sol, care se văd în depărtare printre nori, însă umbra este proiectată, de fapt, pe nori din apropiere.

În cea de-a doua fotografie trimisă de Valentin Zamora se poate observa şi Transfăgărăşanul.

spectru montan făgăraș
Foto: Valentin Zamora (Digi24)

Spectrul montan se mai numeşte şi „Spectrul din Brocken”, deoarece se poate observa des pe Vârful Brocken din Munţii Harz din Germania. Aici, ceața frecventă determină apariția repetată a spectrului.

„Spectrul din Brocken” a fost observat și descris pentru prima dată de Johann Silberschlag în anul 1780.

spectru montan brocken
Spectru montan produs pe Vârful Brocken. Foto: Golden Gate Bridge (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte articole interesante despre România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Fenomen rar și foarte spectaculos la malul Mării Negre | VIDEO

Lacurile roz, ciudățeniile naturii care strălucesc în culori superbe

https://greatnews.ro/un-spectacol-fiecare-seara-senina-ce-corpuri-ceresti-poti-vedea-printr-un-telescop/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.