Lacurile roz, ciudățeniile naturii care strălucesc în culori superbe

lacurile roz
Lacul Hillier din Australia. Foto: Captură YouTube

În unele colțuri din lume, natura a creat lacuri ciudate, în care apa nu este albastră sau verde, ci roz.

Lacul Retba, cunoscut și sub denumirea de Lacul Roz, se află în Senegal, la 30 de kilometri nord-est de capitala Dakar. Culoarea roz a apei este cauzată de o algă, Dunaliella salina.

Această algă produce un pigment roșiatic menit să o ajute în procesul de fotosinteză (pentru a absorbi mai bine lumina). Culoarea roz a lacului este vizibilă în special în timpul sezonului secetos (adică din noiembrie până în iunie), și este mai puțin vizibilă în sezonul ploios (din iulie până în octombrie).

Apa mai are o particularitate: este extrem de sărată, în unele zone conținând până la 40% sare. Și aici, ca la Marea Moartă, oamenii pot pluti în apă fără probleme.

În prezent, UNESCO analizează posibilitatea de a înscrie Lacul Retba pe Lista Patrimoniului Mondial.

Deși pare uimitor că un lac precum Retba există cu adevărat, el nu este singurul lac roz din lume.

Lacul Retba are un „frate” în Australia, numit Lacul Hillier (sau Lacul Roz). Și aici, culoarea roz este dată de alga Dunaliella salina, precum și de bacteria Halobacteria cutirubrum și de sărurile din apă.

În momentul în care apa din lac ajunge la un nivel de salinitate mai mare decât apa mării, dacă temperatura este suficient de mare și nivelul de luminozitate este adecvat, atunci algele încep să acumuleze pigmentul roșu numit beta caroten (pigment roșu-portocaliu care se găsește în unele vegetale (morcov) și în unele produse animale: grăsimi, gălbenuș).

Bacteriile roz Halobacteria cutirubrum trăiesc în crusta sărată de pe fundul lacului, iar culoarea apei este un rezultat al echilibrului dintre alge și bacterii.

 

Sursa: Wikipedia.org

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai frumos râu din lume. „Curcubeul lichid” care strălucește în culori superbe

Cele mai pufoase valuri din lume. Când marea se transformă în spumă

Cascada orizontală, ciudățenia naturii de la capătul lumii

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.