Fenomen rar. În Munții Bucegi a fost proiectată umbra unui om într-un nimb de culori pe ceață

Efectul Gloria. Foto: Facebook / Vali Bălan - Romsilva
Efectul Gloria. Foto: Facebook / Vali Bălan - Romsilva

Un ranger Romsilva a reușit să suprindă, în Parcul Natural Bucegi, un fenomen foarte rar. Umbra acestuia a fost proiectată pe ceață, în interiorul unui nimb colorat. Fenomenul pe care a reușit să-l suprindă rangerul Vali Bălan se numește „Efectul Gloria”.

Acest fenomen este foarte rar pentru că trebuie îndeplinite mai multe condiții ca să se petreacă.

„Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, surprins în imaginile de nai jos de către Valentin Bălan, ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi.

Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”.

În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, se arată pe pagina Facebook a Romsilva.

Efectul Gloria. Foto: Facebook / Vali Bălan - Romsilva
Efectul Gloria. Foto: Facebook / Vali Bălan – Romsilva
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.