Fata care primeşte cadouri de la păsări

Cei mai mulţi dintre noi iubim păsările din grădină, dar rareori se întâmplă ca această dragoste să fie reciprocă. O tânără fată din Seattle este însă printre norocoşi. Ea dă de mâncare păsărilor, iar acestea îi aduc mici daruri, drept recompensă.

Gabi Mann este o puştoaică în vârstă de opt ani, care a legat o relaţie extrem de strânsă cu ciorile din zona sa. Legătura dintre Gabi şi păsările negricioase a început accidental, într-o zi din 2011. Pe când cobora din maşină, i-a căzut o bucată de carne, iar o cioară care căuta hrană a profitat de moment şi a „confiscat” bucăţica.

De atunci, ciorile au tot început să o urmărească, sperând la o nouă oportunitate de acest gen. Însă, fetiţa a început să împartă hrana cu păsările de bunăvoie. Se întâmpla adesea să renunţe la întregul său pachet pentru a hrăni ciorile.

Păsările au început să profite din ce în ce mai mult, întâmpinând cu croncăneli zgomotoase apropierea autobuzului în care se afla Gabi.

Mama fetiţei, Lisa, nu s-a supărat câtuşi de puţin când a aflat cine savura, de fapt, pachetele. „Mă bucur că iubeşte animalele şi că are dorinţa de a împărţi”, spune ea, pentru BBC.

Din 2013, Gabi şi mama ei au început să le ofere zilnic hrană ciorilor. În fiecare dimineaţă, ele umpleau tava pentru păsări cu arahide şi schimbau apa dintr-un castron cu una proaspătă. În timp ce lucrau, păsările aşteptau, cam nerăbdătoare, pe cablurile de telefonie.

După acest moment, au început să apară şi recompensele. Păsările mâncau toate arahidele şi lăsau câte ceva în schimb. Însă, nu se întâmpla asta în fiecare zi. Darurile apăreau sporadic. Primul cadou a fost un bec spart, apoi o pasăre i-a adus o mică bucată de metal pe care era scris cuvântul „best” (cel mai bun). „Poate ele au şi acum cealaltă jumătate, cu cuvântul „friend” (prieten)”, se amuză Gabi.

În cei aproape doi ani care au trecut de atunci, ciorile i-au lăsat zeci de daruri fetiţei. De la şuruburi şi piuliţe până la bucăţi de sticlă culese din mare. Unul dintre cele mai frumoase cadouri este însă o inimioră perlată.

„Dacă vrei să te apropii de o cioară, trebuie să le hrăneşti în mod repetat”, spune John Marzluff, profesor specialist în faună sălbatică la Universitatea Washington. „Câteva arahide” reprezintă hrana perfectă, deoarece sunt bogate în energie şi, foarte important, fac zgomot atunci când sunt aruncate şi atrag imediat atenţia păsărilor.

Marzluff şi colegul său, Mark Miller, au făcut un studiu despre ciori şi oamenii care le hrănesc. Ei au realizat că ciorile şi oamenii leagă relaţii extrem de strânse. „Este cu siguranţă o comunicare reciprocă. Ciorile şi oamenii încep să îşi înţeleagă semnalele”, spune Marzluff.

Păsările comunică prin modul în care zboară, prin locul în care stau şi, mai ales, mergând foarte aproape de persoanele în care au încredere.

Gabi şi mama ei, Lisa
Gabi şi mama ei, Lisa

Dar darurile nu sunt garantate. „Nu pot să spun că vor face asta mereu, dar am văzut o mulţime de lucruri, îngrozitoare sau nu, pe care ciorile le-au adus oamenilor”.

Nu toate ciorile aduc obiecte strălucitoare de genul celor primite de Gabi. Au fost hrănitori care au primit, drept recompensă, câţiva pui morţi, „vânaţi” de ciori. Chiar şi Gabi a primit câteva lucruri bizare. Mama lui Gabi îşi aminteşte de momentul în care fiica sa a primit un cleşte de crab în putrefacţie.

Mama lui Gabi obişnuieşte să fotografieze ciorile şi le studiază comportamentul. Cel mai surprinzător dar pentru Lisa a fost „livrat” de o pasăre cu doar câteva săptămâni în urmă. Lisa a pierdut capacul obiectivului pe o alee din apropierea casei, în timp ce fotografia un vultur pleşuv care dădea târcoale cartierului.

Însă, nu a mai fost nevoită că pornească în căutarea piesei pierdute. Aceasta îi fusese adusă de o pasăre şi era aşezată lângă hrănitor. O cioară o pusese acolo? Lisa s-a conectat la calculator şi a început să urmărească înregistrarea de pe o cameră video pe care fata sa o foloseşte pentru a urmări păsările.

Şi, da, capacul obiectivului fusese adus exact de cioara pe care Lisa o bănuia. „Sunt sigură că a fost un gest intenţionat. Ele ne urmăresc tot timpul. Sunt sigur că au decis să ni-l aducă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Salvatorul-surpriză al unui copil fără adăpost care tremura de frig pe stradă
Ghid de călătorie printre cele mai mari ţepe de pe internet

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.