Facebook închide sute de pagini și de conturi

facebook pagini închise hacker
Foto: iAmMrRob / pixabay.com

Facebook a anunțat că a închis 70 de conturi de pe rețeaua de socializare și alte 65 de conturi de Instagram, precum și 138 de pagini de Facebook. Toate acestea erau controlate de IRA (Agenția pentru Cercetarea Internetului) din Rusia.

Dintre paginile care aveau conținut, 95% erau în limba rusă și aveau ca public țintă oameni care fie trăiau în Rusia, fie erau vorbitori de limbă rusă din diferite țări, inclusiv din țări vecine precum Azerbaidjan, Uzbekistan și Ucraina.

Paginile aveau aproape 500.000 de urmăritori din Rusia, 170.000 din Ucraina, 42.000 din Brazilia, 40.000 din Georgia, 35.000 din Kârgâzstan, 29.000 din Turcia, 29.000 din Azerbaidjan, 25.000 din Kazakhstan, 18.000 din Uzbekistan, precum și 18.000 din Republica Moldova.

De la 1 ianuarie 2015, paginile respective au plătit echivalentul a 167.000 de dolari pentru a-și face reclamă pe Facebook și pe Instagram.

IRA, entitatea de care țineau toate aceste pagini și conturi, este o companie cu sediul în Sankt Petersburg, și care a fost implicată în operațiuni de influențare online în favoarea intereselor politice și economice ale Rusiei și ale oamenilor de afaceri din această țară. Potrivit unui raport făcut public în ianuarie 2017 de către serviciile secrete din SUA, IRA este o „fermă de troli” finanțată de un apropiat al lui Putin care are legături cu serviciile secrete din Rusia. Se pare că în anul 2015 peste 1.000 de angajați lucrau într-o singură clădire a IRA.

„Nu îi vrem pe Facebook”

„Pentru IRA nu există loc pe Facebook”, au anunțat reprezentanții rețelei sociale într-un comunicat de presă.

Motivul pentru care Facebook a închis toate aceste pagini și conturi este acela că IRA a folosit în mod repetat conturi false pentru a-i manipula pe utilizatorii rețelei sociale inclusiv înainte, în timpul și după alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

„Din acest motiv nu îi vrem pe Facebook. Am eliminat acest set de pagini și conturi doar deoarece erau controlate de IRA – nu în funcție de conținutul lor. Ele includeau comentarii despre politica internă și internațională, promovarea culturii ruse, a turismului în Rusia, precum și dezbateri legate de viața de zi cu zi”, a anunțat Facebook.

„IRA a folosit în mod sistematic conturi false pentru a-i înșela și a-i manipula pe oameni. Din acest motiv eliminăm orice cont despre care aflăm că este legat de această organizație, fie că este vorba de activitatea din SUA, din Rusia sau din altă parte”, se mai arată în comunicatul Facebook.

Deepfake. Un fenomen periculos devine tot mai popular pe internet

Foto: iAmMrRob / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.