Epopeea lăsatului de fumat, scrisă cu cerneală făcută din plămânii dependenților de tutun

Cărbunele acumulat în plămânii celor care au fumat toată viața a devenit cerneală numai bună de umplut pagini întregi. Este o inițiativă inedită a unei fundații din Bangkok, Thailanda ca să-i convingă pe fumători să lase țigara, relatează Newsweek.

Mai mult, i-a pus chiar să facă un desen cu această cerneală. Substanța pigmentară a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea Chulalongkorn, extrăgând cărbunele de la plămânii donați, care au aparținut fumătorilor înrăiți. Au creat mai multe materiale pentru Campania împotriva fumatului numită “Cerneală din plămâni negri”.

Și au adunat și primele rezultate. Față de anul trecut, de cinci ori mai multe persoane s-au înregistrat în programul fundației pentru a fi ajutați să se lase de fumat.  De altfel, în Thailanda, fumatul creează mari probleme sistemului de sănătate – 47% dintre bărbați și 3% dintre femei fumează, dintr-un total de 13 milioane de adulți.

Mai exact, un sfert din întreaga populație thailandeză. Iar situația în întreaga lume este alarmantă: un miliard de oameni fumează pe tot mapamondul.

În Thailanda, se pune și chestiunea financiară: 10% din veniturile populației merg pe produse din tutun.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.