Epidemiolog român: ”Dacă 90% din oameni ar purta mască, transmiterea coronavirusului ar fi blocată”

Purtatul măștii este obligatoriu în România. Foto: Pixabay

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a declarat la RFI că dacă nouă din zece oameni ar purta masca de protecție, transmiterea coronavirusului va fi oprită, iar numărul infectărilor se va diminua.

”Dacă 90% din oameni ar purta mască, am bloca transmiterea. Da? Deci dacă 90, nu100%, dacă 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile care impun acest lucru, am reduce transmiterea cu 90%, virusul ar fi blocat. Știm foarte bine că dacă două persoane stau față în față și respectă distanțarea și poartă mască, riscul de transmitere se reduce la 1,5%. Și atunci dacă lucrurile s-ar întâmpla așa, ar trebui să apară și consecința pozitivă, adică ar trebui să nu ne confruntăm cu aceste cifre”, a declarat Emilian Popovici.

Epidemiologul român crede că dacă se vor relaxa măsurile înaintea de apariția unui vaccin și de imunizarea unei părți a populației, numărul de cazuri COVID-19 va crește.

De aceeași părere este și președintele Klaus Iohannis, care a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că românii vor îndura restricții severe până la apariția unui vaccin.

Guvernul a luat mai multe măsuri în ultima perioadă, cum ar fi interzicerea circulației pe timpul nopții, închiderea școlilor și introducerea obligativității muncii de la distanță, acolo unde activitatea permite.

De asemenea, toate magazinele se vor închide la ora 21:00, după această oră funcționând doar benzinăriile, farmaciile și firmele de livrări la domiciliu.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.