Energia salvează România. Extraordinarul fenomen de la Târgu Jiu

Așa arată trofeul EuroChallenge. Energia Târgu Jiu vrea să pună mâna pe el luna viitoare (fiba.com)

Echipa Energia Târgu Jiu s-a calificat aseară în turneul Final Four al EuroChallenge, a treia competiție valorică a baschetului continental, după ce a învins clar gruparea franceză Le Mans.

Este cea mai mare performanță obținută în ultimii ani de baschetul românesc. Gorjenii mai au nevoie de doar două victorii pentru a aduce acasă o cupă europeană.

Cu o formație construită în jurul unor baschetbaliști americani talentați, Giordan Watson, Porter Troupe sau Louis Darby (n.r. – toți reușind aseară peste 10 puncte), gorjenii s-au impus în meciul decisiv pentru calificarea în Final Four cu scorul de 79-64 (16-16, 16-17, 24-13, 23-18).

Muntenegreanul Nemanja Milosevici a făcut și el un meci mare, cu 12 puncte și 12 recuperări reușite, în timp ce grecul Andreas Glyniadakis a bifat și el un ”double-double”: 18 puncte și 11 recuperări.

Înaintea partidei de aseară, disputată în bătrâna sală din Târgu Jiu, Energia și Le Mans erau la egalitate, 1-1, după ce românii câștigaseră primul meci cu 84-60, dar îl pierduseră pe al doilea, scor 68-79, în Franța.

Calificarea gorjenilor între primele patru echipe din EuroChallenge în acest sezon reprezintă o mare surpriză, mai ales că Energia este la prima aventură europeană din istorie.

Pentru a cuceri trofeul, echipa din România trebuie mai întâi să treacă de semifinala cu turcii de la Trabzonspor, grupare care a învins-o de două ori în prima fază a grupelor pe U Cluj.

Dacă vor reuși să treacă de primul hop, gorjenii se vor bate pentru trofeu cu învingătoarea duelului: JSF Nanterre (Franța) – Fraport Skyliner (Germania).

Oraşul gazdă al Final Four-ului FIBA Eurochallenge (24-26 aprilie) nu a fost anunţat încă. Este pentru prima oară când o echipă românească ajunge atât de departe în această competiție.

În cei 11 ani de existență, nicio echipă n-a reușit să cucerească de două ori trofeul EuroChallenge. Rusia e cea mai de succes națiune în a treia întrecere continentală, cu trei succese: UNICS Kazan (2004), Dynamo Sankt Petersburg (2005) și Kranye Krylia (2013).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Primele imagini cu cea mai nouă insulă din lume
Premieră în București. Călătorii gratuite cu autobuzul electric
Cum suntem manipulați pe rețelele de socializare cu fotografii perfecte