Elevii cer procurorilor anchetă penală în cazul „fustei cu floricele”

Și în vremea comunismului cei care nu veneau în uniformă nu erau primiți la cursuri FOTO: Wimkimedia Creative Commons/Asociația Pionierilor
Și în vremea comunismului cei care nu veneau în uniformă nu erau primiți la cursuri FOTO: Wimkimedia Creative Commons/Asociația Pionierilor

Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) a trimis un comunicat de presă prin care spune că va sesiza Corpul de control al ministrului Educației și Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, după scandalul de la Școala gimnazială nr. 2 „Viceamiral Ion Murgescu”. La începutul săptămânii, o elevă în vârstă de 11 ani a fost dată afară de la ore dintr-un motiv absurd, potrivit părinților. Directoarea Elena Preda, profesor de biologie, s-a revoltat din cauza faptului că fusta fetei nu ar fi respectat regulamentul, nu era neagră simplă, ci avea și un model.

Reprezentanții AEC spun că dreptul la educație este „inalienabil, garantat de Constituția Românie” și nu trebuie condiționat. „Este de neacceptat ca aceste lucruri să se întâmple în anul 2015 într-o instituție de învățământ. Doamna director a recunoscut întâmplarea, dar s-a prevalat de prevederile regulamentului intern. Aceste prevederi sunt nelegale, școala neputând să condiționeze participarea elevului la procesul instructiv-educativ de o anumită ținută vestimentară. Mama eleei ne-a adus la cunoștință mai multe abuzuri petrecute în cadrul instituției. Am dar curs sesizării, vom verifica informațiile și vom sesiza organele abilitate”, spune președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.

Ieri, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța au decis să o suspende din funcție pe directoare și să fie înlocuită cu un alt cadru didactic din școală. Elena Preda a rămas în școală și va preda la catedră biologia.

Familia s-a revoltat că n-a fost anunțată de incident, iar copilul a traversat singură o cale ferată periculoasă și o șosea națională cu patru beni, pentru a ajunge acasă.

„Se puteau întâmpla foarte multe, vă dați seama când a trecut calea ferată sau șoseaua, vă dați seama ce atentă mai putea să fie dacă tremura toată”, a declarat mama fetiței, Sorina Spilcea, pentru Știrile Pro TV.

Mama a mers la școală pentru a cere explicații, iar directoarea a recunoscut că a făcut-o pe elevă „nesimțită” și pentru a-i demonstra că toți copiii sunt îmbrăcați a fel, i-a ridicat în picioare și l-a cerut să-și prezinte uniformele.

„Eu i-am zis să se ducă acasă. Ea stă la 150 de metri, trebuia să se întoarcă după cinci minute, i-am și zis, doar că ea s-a întors cu mama ei, care a făcut circ”, a adăugat directoarea școlii, potrivit Știrile Pro TV.

Legea spune că scoaterea elevilor din clasa în timpul orei, insultele sau jignirile sunt considerate tratamente degradante și sunt interzise. Inspectoralul Școlar urmează să decidă cine a greșit în acest caz.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Test. Cât de bine cunoști casele 100% românești
Elevă dată afară de la ore de directoare pentru că avea un model pe fustă
O poveste ca în filme. Bolnav, abandonat de părinți, a ajuns student la Inginerie Aerospațială
Reduceri eMAG Festivalul Toamnei. Cele mai bune oferte înainte de Black Friday 2015
Locuri de muncă în străinătate pentru mecanici și electricieni români

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.