Elena Udrea – 8 ani de închisoare, fiica lui Traian Băsescu – 5 ani

FOTO: Facebook Elena Udrea
FOTO: Facebook/Elena Udrea

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, a primit 5 ani de închisoare. Pedepsele sunt în dosarul finanțării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009. Sentința prounțată de Curtea de Apel București nu este definitivă.

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, a fost găsită vinovată pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. A primit o pedeapsă 6 ani de executat, la care se adaugă un spor de 2 ani pentru concurs de infracțiuni, ceea ce înseamnă 8 ani de închisoare în total. În total este vorba despre cinci fapte, astfel:

  • 6 ani pentru instigare luare de mită, 5 ani pentru instigare la luare de mită (altă faptă).
  • 6 ani pentru spălare de bani, 5 ani pentru spalare de bani (altă faptă).
  • 3 ani închisoare pentru spălare de bani.
  • 5 ani pentru spălare de bani.
  • 4 ani închisoare pentru spălare de bani.

Ioana Băsescu: 5 ani de închisoare cu executare pentru trei fapte – o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani.

Dan Andronic a fost achitat pentru acuzația de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Gheorghe Nastasia (secretar de stat în Ministerul Dezvoltării): 6 ani de închisoare pentru luare de mită.

Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea): 4 ani de închisoare pentru luare de mită.

La penultimul termen de judecată, pe 26 ianuarie, procurorii DNA au cerut în cazul Elenei Udrea o pedeapsă de cel puțin 12 ani de închisoare. În cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, procurorii au cerut o pedeapsă de 15 ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.