Duminică fără mașini în Milano pentru a curăța orașul

Milano
Metroul din Milano / Foto: Giovanni Dall’Orto Wikipedia

În această duminică nicio mașină nu circulă pe străzile orașului Milano din nordul Italiei. Timp de zece ore, autoritățile au interzis traficul rutier într-o încercare de a reduce smogul și poluarea.

Această măsură, impusă pentru prima dată în anul 2007, este aplicată ori de câte ori nivelul de poluare depășește limita admisă pentru 12 zile consecutive. Milano este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa.

Aproximativ 120.000 de mașini vor fi afectate de măsură, potrivit BBC. Totodată, celor mai poluante vehicule li s-a interzis accesul în centrul orașului încă de joi. Dar mijloacele de transport public vor fi suplimentate.

Astăzi, nicio mașină nu are voie să circule între orele 8:00 și 18:00. Măsura se aplică atunci când poluarea depășește 50 de micrograme de particule pe metru cub de aer mai mult de 12 zile consecutive. Ultima dată traficul rutier a fost interzis în februarie.

Organizațiile pentru protecția mediului spun că autoritățile locale ar trebui și să îmbunătățească transportul în comun pentru a-i încuraja pe oameni să nu își mai folosească mașinile.