Condamnații pentru corupție ar putea cere despăgubiri și revizuirea sentințelor

liviu dragnea călin popescu tăriceanu
Foto: senat.ro

Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au depus o inițiativă legislativă în Senatul României prin care vor declasificarea Hotărârii Consiliului Suprem de apărare a Țării din 2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentele care conțin informații clasificate pe baza acestei hotărâri.

Legea mai precizează că „persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art.1 au posibilitatea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit”.

Prin urmare, dacă va fi votată de Parlament, legea le va oferi ocazia celor care consideră că le-au fost încălcate drepturile să ceară constatarea încălcării drepturilor și despăgubiri.

În urma declasificării, documentele vor putea fi consultate de persoanele interesate la sediul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii spun că protocoalele de colaborare încheiate între SRI și DNA, CSM, Curți de Apel și parchete „încalcă grav independența judecătorilor și procurorilor”.

„Protocoalele au dus la grave abuzuri și la încălcarea unor drepturi constituționale ale persoanelor aflate în urmărire penală sau inculpate în procese penale. Nu puțini cetățeni au fost condamnați penal în baza unor probe culese și administrate potrivit acestor protocoale secrete. Neavând acces la materialul probator adunat de procuror prin înregistrări secrete efectuate ilegal de organele de cercetare penală speciale (aparținând SRI), persoanele inculpate nu s-au putut apăra în fața judecătorilor și nu au avut parte de un proces echitabil”, se mai arată în expunerea de motive.

„Propunerea legislativă mai prevede că persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele declasificate au posibilitatea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să se adreseze instanțelor, cu acțiuni de revizuire, pretenții, răspundere civilă delictuală, pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit”, continuă Dragnea și Tăriceanu în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a primit deja aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, precum și de la
Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorităţi.

Legea ar putea fi adoptată tacit de către Parlamentul României la data de 22 noiembrie 2018.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: