Două orașe mari din România vor să-și construiască linii de metrou

FOTO: Nicubunu/Wikimedia Commons

Primarul Clujului, Emil Boc, a aunțat că vrea să organizeze o discuție pentru a se analiza oportunitatea construirii unei linii de metrou cel puțin de la Polus până la Aeroport.

„Eu nu spun că nu merită. Deocamdată se fac analize. Eu am propus o discuție măcar de pricipiu pentru a se vedea ce ar însemna un metrou măcar de la Polus și până la Aeroport.

Costurile sunt de miliarde de euro, unu, două, trei sau patru miliarde de euro. Nu aș putea să vă spun exact pentru că studiile sunt foarte aproximative. Se face o analiză pentru a se vedea cum va fi sustenabil un astfel de metrou la un oraș cu o jumătate de milion de locuitori.

Eu cred că nu trebuie exclusă o astfel de variantă pe termen mediu și lung”, a declarat primarul Emil Boc, citat de stiridecluj.ro.

La începutul anului trecut, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a anunțat că există un proiect de construire a unei linii de metrou. Această linie care ar traversa Timișoara în subteran ar urma să aibă cinci stații: Gara de Nord, Iulius Mall, Gara de Est, Grădina Zoologică și Aeroport.

„Municipiul Timişoara este rupt în două la ora actuală de liniile de tren. Situaţia creează mari disfuncţii, întrucât numărul de traversări ale acestor linii este foarte redus –două subtraversări şi două treceri la nivel- sensibil mai redus chiar decât numărul trecerilor peste Bega, la rândul lor departe de a fi suficiente”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Robu spune că s-a făcut o analiză iar transportul subteran reprezintă „o soluție optimă”.

Prima linie de metrou din București a fost inaugurată pe 19 decembrie 1979 între stațiile Semănătoarea și Timpuri Noi. Sistemul are patru linii, iar singura stație situată la suprafață este în Berceni.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.