Dilemele lui Ponta. Ce s-a întâmplat în cazuri similare din Franța și Marea Britanie

Victor Ponta și-a dat demisia FOTO: Ionuț Fantaziu
Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu

În Franța, atunci când începe urmărirea penală împotriva unui ministru, chiar dacă nu există o lege care să prevadă acest lucru, o cutumă îl forțează pe cel vizat să plece din Guvern. Potrivit RFI, regula nescrisă este de la începutul anilor `90.

Prima dată s-a aplicat în 1992, atunci când minstrul Bernard Tapie, a fost acuzat de excrocherie. În total, 15 miniștri au fost nevoiți să-și dea demisia în ultimii 20 de ani.

Un cunoscut caz este cel al lui Dominique Strauss-Kahn, ministru al Economiei în 1999, care a fost acuzat că în calitate de avocat ar fi falsificat documente și ar fi antedatat altel. A plecat din Guvern înainte de a începe urmărirea judiciară.

Două cazuri mai recente, mai spun jurnaliștii RFI, îi au în centrul atenție pe ministrul Muncii, Eric Woerth și pe cel al Bugetului, Jerome Cahuzac. Primul a fost acuzat de conflict de interese, iar Cahuzac ar fi ascuns existența unui cont în Elveția.

În Marea Britanie, numărul politicienilor anchetați pentru fapte penale este destul de mic. Un caz recent și notoriu este cel al lui Chris Huhne, fost ministru al Mediului între 2010 și 2012. Acesta a fost acuzat de obstrucționarea justiției, într-un caz în care i-a cerut fostei soții să declare la poliție că ea condusese o mașină care a încălcat regulile de circulație, deși el era la volan.

A rămas în funcția de ministru al Guvernului condus de David Cameron și și-a susținut nevinovăția. Pe 3 februarie 2012, după ce a fost trimis în judecată, Huhne și-a anunțat demisia din Guvern, însă nu și din calitatea de deputat.

Un an mai târziu, pe 4 februarie 2013, a recunoscut că este vinovoat și-a schimbat declarația în fața justiției și a demisionat din parlament. A fost condamnat la opt luni de închisoare și a executat două.

Ponta, urmărit penal

Procurorii DNA au anunțat că Victor Ponta, prim ministru și președinte al PSD, este cercetat pentru „presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică”.

Mai exact, este vorba de dosarul în care este vizat în principal senatorul Dan Șova. Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor”.

Klaus Iohannis îi cere demisia lui Victor Ponta: „Este o situație imposibilă pentru România!” Același lucru îl cere și Opoziția.

Recomandările editorilor GreatNews:

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.