Dezbatere într-un proces, la o instanță din România: Sigla Nike e o râmă, o virgulă sau o sanie?

FOTO: grailify/Pixabay.com
FOTO: grailify/Pixabay.com

O femeie care deține un magazin în Bârlad a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni la legea privind mărcile și indicațiile geografice.

Femeia expusese la vânzare 85 de perechi de pantofi sport marcaţi cu o siglă pe care poliţiştii vasluieni au considerat-o a fi similară celei a Nike. Cum magazinul femeii nu făcea parte dintre distribuitorii autorizaţi ai companiei, era pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 luni şi 2 ani sau cu amenda, potrivit Ziarul de Iași.

În faţa magistraţilor Judecătoriei Bârlad, femeia a afirmat că ea comandase cele 85 de perechi de pantofi online, având actele de provenienţă a mărfii. Pe pantofi nu era inscripţionată numele companiei „Nike”. De altfel, ea nici nu comercializa adidaşi de firmă, iar clienţii săi nu aveau impresia că ar cumpăra altceva decât nişte încălţări oarecare. Pentru ea, „erau doar pantofi sport cu un semn în formă de râmă” pe care îi vindea de 25 de ani.

Magistraţii vasluieni au analizat marca de pe pantofi, comparând-o cu simbolul Nike. „Se poate observa cu uşurinţă că pe toate perechile de pantofi există un semn în formă de virgulă, dar care are, aproximativ în partea de mijloc, o proeminenţă uşor de observat, care face ca semnul să difere de cel al firmei Nike, devenind astfel un semn diferit, mai degrabă în formă de sanie (sau de râmă, cum au susţinut inculpata şi martorul audiat), decât de virgulă”, au apreciat aceştia. Ca urmare, judecătorii au dispus achitarea inculpatei şi restituirea pantofilor confiscaţi de poliţişti.

Sentinţa a fost contestată de reprezentanţii distribuitorului român al Nike. Aceştia au arătat că 16 perechi de pantofi, cu perne de aer în talpă, era practic identice cu modelul Nike Air Max One, iar celelalte 69, cu modelul Nike Roshe.

Reanalizând dosarul, magistraţii Curţii de Apel Iași au considerat că judecătorii vasluieni greşiseră în apreciere. Femeia a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, va trebui să plătească daune materiale în valoare de 1812 euro și daune morale de 3624 euro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.