Descoperire istorică în pereții unei case din România

porolissum
Se crede că plăcuța descoperită a fost pusă la intrarea în Porolissum. Foto: Emi Cristea (Wikimedia Commons)

Muncitorii care lucrează la reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din satul Bădăcin, judeţul Sălaj, au decoperit în timpul lucrărilor o plăcuţă veche de peste 1.800 de ani. Plăcuța se află în pereţii locuinţei fostului prim-ministru, informează digi24.ro.

Placa de calcar a fost inscripţionată la ordinul împăratului roman Caracalla, și atestă vizita sa în provincia Dacia.

Muncitorii au descoperit plăcuța ce datează din epoca romană după ce au demolat o verandă care fusese construită în perioada comunista peste peretele original al casei.

Lucrările de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu au fost demarate anul trecut, în urma campanii de strângere de fonduri initiaţă de preotul greco-catolic din satul Bădăcin.

La muzeul din Zalău se află alte două plăcuţe identice din anul 213. Istoricii presupun că aceste plăcuțe au fost puse la intrările în Porolissum, oraşul roman din Dacia, ale cărui ruine pot fi vizitate astăzi pe Măgura Pomăt (satul Moigrad-Porolissum din județul Sălaj).

Se crede că plăcuțele au fost realizate pentru a-l întâmpina pe Caracalla, împărat roman din dinastia Severilor (211 – 217).

Părintele paroh din Bădăcin îşi doreste ca plăcuţa salvată de Iuliu Maniu şi păstrată intactă până astăzi să rămână încastrată în casa monument istoric.

Iuliu Maniu a fost de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928 – iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933) și totodată președinte al Partidului Național-Țărănesc. După anul 1947, odată cu instaurarea regimului comunist, a fost deținut politic și a murit în închisoarea de la Sighet.

plăcuță romană
Plăcuța romană descoperită în pereții casei lui Iuliu Maniu. Foto: Captură Digi24
împăratul caracalla
Împăratul Caracalla. Foto: Marie-Lan Nguyen (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Nu avea bani de chirie, așa că și-a construit singur o casă. Mică, ingenioasă și confortabilă
Un român de 22 de ani, în Topul Forbes al celor mai valoroși tineri europeni
Locuri de muncă pentru șoferi. Salariile sar de 2.000 de euro net, se caută și începători

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.