De ce vor nemții să muncească doar 28 de ore pe săptămână

locuri de munca constructii vestul europei santier angajări norvegia
Foto: Pixabay

Sindicaliștii din domeniul metalurgiei au reușit să obțină, prin negocieri, garanții pentru angajații care vor să își ia timp liber pentru a avea grijă de copii sau de părinți aflați la bătrânețe.

Din ianuarie 2019, muncitorii reprezentați de IG Metall vor obține o creștere salarială de 4,3% și opțiunea de a reduce numărul orelor de muncă la 28 pentru o perioadă de doi ani. Mai mult, toți angajații care aleg să lucreze mai puțin au apoi dreptul să revină la sistemul pe normă întreagă.

Programul flexibil prinde tot mai mult avânt în Germania. Muncitorii companiei Deutsche Post vor avea de ales, după negocierile duse de sindicatul Ver.di, fie o creștere acumulativă de 5,1% a salariilor, fie 102 zile suplimentare de concediu în următorii doi ani.

Ver.di reprezintă peste 2 milioane de muncitori din Germania, iar potrivit unui sondaj realizat de sindicat, aproape 80% dintre angajați au indicat ”timpul liber” drept unul dintre cele mai importante subiecte care ar trebui negociate cu angajatorul.

”Este o discuție veche de un deceniu despre faptul că este tot mai puțin de muncă și trebuie să regândim cum să distribuim orele de lucru. Ce au reușit sindicaliștii din metalurgie, în privința săptămânii de muncă de 28 de ore, i-a făcut și pe angajații noștri să se gândească serios la această problemă”, a spus Gunter Isemeyer, purtătorul de cuvânt al Ver.di, citat de The Guardian.

Muncitorii din domeniul transporturilor, cum ai fi cei ai companiei Deutsche Bahn, au ales să stea mai mult acasă decât să primească salarii mai mari. În 2018, peste jumătate dintre angajații căilor ferate germane vor avea șase zile în plus de concediu față de 2017.

Nemții caută soluții la noile provocări de pe piața de muncă. Cum riscul creșterii ratei șomajului este tot mai prezent, locurile de muncă fiind amenințate de robotizare și algoritmi. Sindicaliștii doresc să distribuie orele de muncă către tot mai mulți oameni.

Alții spun că noua flexibilitate a programului ar putea submina productivitatea și avantajele competitive ale celei mai mari economii europene.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.