De ce tot mai mulți preoți din Republica Moldova se rup de Moscova și trec la Biserica Ortodoxă Română

preot ortodox biserică
Foto: StockSnap / pixabay.com

Tot mai mulți preoți ortodocși din Republica Moldova se răzvrătesc împotriva Patriarhiei Moscovei și se desprind din Biserica Ortodoxă Rusă pentru a trece la Mitropolia Basarabiei, aflată în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, relatează AFP într-un reportaj citat de kyivpost.com.

De exemplu, parohia din satul moldovenesc Cimișeni de lângă Chișinău s-a rupt de Patriarhia Moscovei, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. Cei 2.850 de locuitori vorbesc în mare parte limba română.

Cimișeni este însă doar una dintre cele peste 50 de parohii care, de la invazie, și-au schimbat loialitatea de la Moscova la București, potrivit Mitropoliei Basarabiei.

Divorțul reflectă încercarea fostei republici sovietice de a lăsa în urmă influența Rusiei și de a se alătura Uniunii Europene, mai notează AFP.

„Această luptă între frații ortodocși a revoltat oamenii”, a declarat pentru AFP preotul Ioan Solonaru din Cimișeni, referindu-se la războiul din Ucraina.

Enoriașii „au început să-mi spună că nu mai doresc să vină la biserica lui Kirill să se împărtășească”, a spus Solonaru, referindu-se la Patriarhul Kirill al Moscovei, liderul Bisericii Ortodoxe a Rusiei și un susținător ferm al invaziei în Ucraina.

„Nimic nu ne mai unește cu Moscova”, a mai spus preotul în vârstă de 55 de ani.

Într-o scrisoare recentă, mitropolitul Vladimir Cantarean, șeful Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la plecarea preoților.

El i-a scris patriarhului Kirill despre „marginalizarea” bisericii sale „din cauza apartenenței acesteia la Patriarhia Moscovei, percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului”.

Poporul moldovenesc aspiră să se apropie de România, a sugerat el, cerând o soluție pentru „încheierea crizei”.

Ulterior, s-a organizat o reuniune a celor mai înalți demnitari, iar aceasta a decis ca Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove să-și mențină loialitatea față de Moscova.

Aproximativ 1.350 de parohii din Republica Moldova se află sub jurisdicția Moscovei, în timp ce 200 se află sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Române.

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a accelerat impulsul pro-european în țara de 2,6 milioane de locuitori, situată între Ucraina și România, membră a UE, mai notează AFP.

De asemenea, Ucraina a adoptat o legislație prin care mută sărbătoarea oficială de Crăciun la 25 decembrie. Astfel, în 2023, pentru prima dată în istorie, Ucraina va sărbători Crăciunul după calendarul occidental gregorian.

Până acum, Ucraina sărbătorea Crăciunul pe rit vechi, după calendarul iulian, la data de 7 ianuarie. Prin această schimbare, țara dorește să se rupă de influențele rusești și să se apropie de Occident.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.