De ce este folositor unui certificat energetic pentru clădiri

Obtinerea unui certificat energetic este foarte simpla si rapida. In numai 24 ore de la data solicitarii se poate intra in posesia acestui act. Daca este vorba de o constructie mai complicata atunci perioada poate fi mai mare, de cateva zile lucratoare. Aceasta si in cazul unui audit energetic pentru o cladire supusa reabilitarii.

Preturile sunt similare in cazul diversilor auditori energetici. Pretul acestora variaza de la 130 lei pentru cel mai simplu certificat energetic, adica pentru o garsoniera, pana la sume ridicate in functie de complexitatea si suprafata cladirii analizate. Una dintre cele mai mari cladiri pentru care se va realiza primul audit energetic din istorie este Casa Poporului.

Aceasta cladire consuma energie electrica similar unui oras cu o suta de mii de locuitori! Consumul anual de electricitate este de 3 milioane de Euro sau 10.000 de euro zilnic. O astfel de cladire evident necesita imbunatatiri din punct de vedere energetic. Acest caz este similar oricarei alte cladiri din Romania.

Cum să îmbunătățești performanța energetică a casei tale?

Majoritatea constructiilor vechi nu respecta normativele in vigoare de azi din punct de vedere al izolarii termice, prin urmare consumul este unul ridicat iar facturile platite sunt ridicate. Izolatia minima pentru pereti 10cm, iar pentru terasa 20cm de polistiren expandat. Evident materialul izolator poate fi si vata minerala sau mai nou vata bazaltica, cu protectie la foc. De obicei pretul este cel care dicteaza aceasta alegere, iar polistirenul expandat este cel mai convenabil.

Recomandarile noastre ca auditori energetici sunt intotdeauna pentru imbunatatirea performantei energetice a cladirii dumneavoastră. Aceasta se va traduce de fapt nu doar in facturi mai mici, ci si in cresterea gradului de confort interior al ocupantilor.

La ce vă ajută un certificat energetic?

Cu ajutorul unui certificat energetic puteti calcula cat platiti anual pentru incalzire, climatizare, preparare de apa calda, iluminat si ventilare daca exista. Clasele energetice indica si o incadrare mai buna sau mai slaba, prin urmare se poate cunoaste daca se poate ameliora sau nu consumul de energie.

Daca beneficiarul opteaza pentru termoviziunea cladirii, poate afla si recomandari legate de masurile pentru reabilitarea respectivului imobil. Costurile acestei metode nedistructive este unui scazut si poate sa ne transmita informatii pretioase despre anvelopa cladirii.

Am intalnit multe cazuri de cladiri noi la care proprietarii au solicitat termografie pentru ca aveau costuri foarte ridicate la gaz. Sunt multi constructori care nu respecta legislatia in vigoare si utilizeaza grosimi de izolatie sub cele minime legale. In acest caz trebuie vazut cine a facut greseala respectiva: arhitectul sau constructorul. De obicei cel din urma incearca sa faca economii si nu construieste o cladire de buna calitate.

Pentru detalii, certificat energetic in Bucuresti sau Constanta, audit energetic sau termoviziune va stam la dispozitie.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.