Două vedete renunță la învățământul clasic pentru fiica lor: „Am retras-o de la școală. De tot”

dana nălbaru retras fiica de la școală
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au retras fiica de la școală. Foto: 4inaventura.wordpress.com

Dana Nălbaru, fostă membră a trupei Hi-Q, și actorul Dragoș Bucur au decis să o retragă pe fiica lor Sofia din sistemul de învățământ de stat pentru ca aceasta să învețe pe cont propriu, acasă, în sistem home schooling.

În vârstă de 9 ani, fetița nu s-a adaptat la sistemul educațional românesc, a explicat Dana Nălbaru într-un mesaj publicat pe blogul personal, 4inaventura.wordpress.com.

„Ne-am lovit de prejudecăți și știm că e abia începutul unui lung șir de provocări atât din partea societății cât și din partea necunoscutului care ne așteaptă. Dar nu ne temem. (…) Am retras-o  pe Sofia de la școală. De tot. Am ales ca ea să învețe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac și fără constrângeri, fără competiții impuse, fără note sau calificative. Ne-am gandit bine înainte de a lua această decizie și ne-am “făcut temele” înainte de a ne arunca spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care își educă în mod similar copiii, citim mult despre asta și ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viață, conștienți fiind că noi vom fi cei care va trebui să o ajutăm și să o susținem în tot acest proces”, a povestit Dana Nălbaru.

„Ce m-a determinat pe mine să iau această decizie? Ea. Potențialul ei. Mi-am dat seama că sistemul de învățământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în fața altora că și cât știu, că și cât au învățat, este depășit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăța e un lucru greșit, dimpotrivă, cred că este esențialul pentru a avea o viață frumoasă. Consider, însă, că felul în care învață copiii în școlile din ziua de azi naște în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumusețea interioară. Am vrut ca ea să nu piardă această frumusețe, să o las să se dezvolte în ritmul ei, să capete încredere în ea însăși, să înțeleagă că singur îți poți depăși limitele, să învețe să facă în viață ceea ce îi place cu adevărat, să nu-i fie teamă niciodată să o ia de la început, să fie independentă, să nu-i dicteze nimeni direcția în viață”, a mai spus mama fetiței.

Dana Nălbaru arată că nu susține că e greșit a merge la școală și că nici nu lovește în profesori: ”Spun ca EA nu s-a adaptat sistemului clasic de învățământ într-un mod armonios și că alegerea noastră are de-a face cu felul în care sistemul a afectat în sens negativ copilul NOSTRU. Atât”.

Actorul Dragoș Bucur le-a cerut oamenilor să nu judece alegerea făcută de familia sa: „Nu vă apucați să dați cu pietre, pentru că din fericire trăim într-o lume în care oamenii pot lua decizii pentru ei înșiși și pentru propriile familii sau cel puțin așa vrem să credem”.

„Azi am decis să retragem responsabilitatea unor străini de a ne forma copilul și ne-am reasumat răspunderea pentru educația Sofiei. De azi Sofia nu mai merge la școală. Am retras-o pe S din sistemul de învățământ de stat, am înscris-o la o școală tip umbrelă și ne-am aruncat în necunoscut. În prima zi de ne-școală Sofia a făcut primul curs de scenaristică, a stat 2 ore în fața calculatorului făcând MATEMATICĂ și altă ora jumătate învățând programare pe calculator la cursurile online Khan Academy”, a povestit tatăl fetei.

Sofia a povestit și ea pe blog ce crede despre noul sistem educațional: „Când părinții mei mi-au spus că e o variantă să NU MĂ MAI DUC LA ȘCOALĂ am crezut prima oară că glumesc, doar că după o mică discuție despre asta am aflat că nu glumeau!!!!!!!! OMG!!!! Nu îmi venea să cred că se poate să nu mă mai duc la școală. În capul meu era o mică, mare confuzie: „dacă mama și tata îmi spun să fiu atentă la ore, cum au acceptat să nu mai învăț?? WHAT??”. I-am întrebat și au spus că o să mai învăț doar că voi face asta acasa. Alta confuzie: “o să vină profesoare sau profesori la mine acasă?? NUUUUUUU:(((“. Dar când i-am întrebat și asta au zis că nu vor veni, că o să mă duc eu la tot feluri de cursuri. Uitați câteva dintre cele pe care le vreau: karate, robotică, skateboard, dansuri, chineză, engleză, scenaristică, pictură și multe altele”.

Ministrul Educației atrage atenția asupra riscurilor

Invitat într-o emisiune la postul de televiziune Digi24, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a atras atenția că educația făcută acasă poate avea și riscuri.

„Nu ştiu foarte bine cum funcţionează acest sistem în România în momentul de faţă. Ştiu că a început mai demult. Am avut câteva discuţii cu persoane care doreau să folosească sistemul pentru copii şi m-au întrebat, înainte de a fi ministru. Deci ar trebui să mă interesez şi să văd nu numai teoriile, ci şi funcţionarea lor exactă în România şi cadrul legislativ în care funcţionează. Cu siguranţă că există şi aspecte pozitive, dar există şi riscuri pe care ţi le asumi ca părinte. Aspectele pozitive sunt, aş zice, evidente, pentru că există o anumită libertate de a alege subiectele, educatorii pe care vrei să îi ai, cu cine anume faci anumite activităţi care sunt foarte agreate de copilul tău şi cred că asta face şi familia respectivă, a domnului Bucur. La acest lucru se gândeşte”, a declarat el.

„Riscul este că atâta timp cât în România nu există o legislaţie clară care să îţi definească o rută de trecere din homeschooling în sistemul public formal de şcoală, care sunt condiţiile de a accede din home schooling în gimnaziu, liceu, universitate, poţi să fii în situaţia ca, odată ce ai terminat patru sau opt clase în sistemul şcolarizare acasă să nu poţi să te întorci în sistemul public. Să ai dificultăţi pentru că nu ai o diplomă care e acreditată, un număr de credite, ore”, a mai spus ministrul.

Recomandările editorilor GreatNews:

12 școli total neobișnuite, unde orice copil ar fi încântat să învețe

Manuale pentru anul școlar 2016/2017. 6 siteuri pe care găsești manuale la preț mic

Țara europeană unde copiii au voie să fumeze în curtea școlii

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.