Curtea Constituțională: Parlamentarii și primarii nu pot fi comercianți

FOTO: cdep.ro curtea constituțională
FOTO: cdep.ro

Curtea Constituțională a României a admis, marţi, 6 martie, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care le-ar fi permis parlamentarilor, miniștrilor, primarilor, prefecților și șefilor de consilii județene să aibă și calitatea de comerciant persoană fizică, anunță Digi24.

Prin urmare, Curtea Constituțională a stabilit că modificările pe care au vrut să le aducă parlamentarii sunt neconstituționale și nu se vor aplica.

Legea pentru modificarea Legii nr. 161/2003 i-a fost transmisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis pe 30 decembrie, iar pe 18 ianuarie șeful statului a trimis la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituţionalitate asupra acesteia.

„Prin eliminarea incompatibilității unor funcții sau demnități publice cu calitatea de comerciant persoană fizică, legea dedusă controlului de constituționalitate – diminuează standardele de integritate, aducând atingere statului de drept consacrat de art. 1 alin. (3) din Constituție”, se arăta în sesizarea președintelui de la acea dată.

De asemenea, „prin eliminarea incompatibilității unor funcții sau demnități publice cu calitatea de comerciant persoană fizică, legea dedusă controlului de constituționalitate aduce atingere angajamentelor internaționale în materie de integritate asumate de România, încălcându-se astfel dispozițiile art. 11 alin. (1) și ale art. 148 alin. (4) din Constituție (…) Eliminând incompatibilitatea dintre o serie de demnități și funcții publice şi calitatea de comerciant persoană fizică, legea criticată contravine tuturor acestor recomandări, întrucât permite persoanelor aflate în funcții de autoritate să desfășoare activități comerciale aducătoare de profit care pun sub semnul întrebării principiul neutralității, al imparțialității și al protejării interesului public în exercitarea demnității sau funcției publice”, continua sesizarea președinției.

„Dintr-o altă perspectivă, considerăm că pretinsa neclaritate a noțiunii de „comerciant” – ca rațiune a intervenției legislative – nu poate fi primită și vine în contradicție chiar cu cele statuate de Curtea Constituțională. Astfel, Curtea a reținut că pretinsa neconstituționalitate a art. 87 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 161/2003 este susținută prin aceea că noțiunea de „comerciant persoană fizică” nu este definită de un text de lege clar și că dispozițiile de lege criticate fac trimitere la o serie de alte norme legale determinând, în acest fel, o lipsă de claritate și previzibilitate”, mai menționa sesizarea.

Lege propusă de PSD: Ratele la casă ale polițiștilor și militarilor, plătite de stat

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.