Curiozități despre zmeură

zmeură
Zmeură Foto: wikipedia.org

Este sezonul ei, iar copiii și adulții se pot bucura timp de câteva săptămâni de mirosul parfumat și de gustul special al zmeurei. 

Considerată ca fiind unul dintre cele mai bune fructe din lume, zmeura se regăsește în bucătărie, dar și în cosmetică și produse naturiste.

Florile zmeurului sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale și numeroase stamine, și reprezintă o sursă importantă de nectar pentru albinele producătoare de miere.

Fructul, care se numește zmeură, este de culoare roșie, cu miros plăcut și gust acrișor-aromat. Zmeura se cultivă din două motive: pentru consumul fructelor în stare proaspătă și pentru procesare industrială. Din zmeură se extrage xilitolul, care este un îndulcitor artificial folosit mai ales în tratarea și prevenirea cariilor dentare, informează wikipedia.org.

Zmeura este săracă în calorii și ajută la pierderea de kilograme. O porție de zmeură pe zi previne apariția celulelor cancerigene. Dintre toate fructele, zmeura conține cele mai mari cantități de zinc, necesar dezvoltării copiilor, așa că ar trebui să fie introdus în alimentația celor mici. Este plină de vitamina B3, biotină, acid folic şi fier, având o putere antioxidantă mai mare cu 50% decât căpşunile.

Antocianinele (antioxidanți) pe care le conține zmeura constituie un ajutor prețios împotriva îmbătrânirii pielii, ameliorând elasticitatea și densitatea acesteia. Contribuie și la reducerea roșeții prin întărirea rezistenței micilor vase sanguine ale epidermei (antocianinele sunt ideale în măști sau loțiuni pentru atenuarea cuperozei).

Conform miturilor antice, zmeura era, la origine, albă. În timp ce nimfa Ida culegea zmeură pentru copilul ei, Jupiter, şi-a înţepat degetul. Sângele din deget a impregnat fructele şi de atunci zmeura a căpătat culoarea roşie.

Zmeura arctică se aseamănă destul de mult cu cea pe care o cunoaștem din pădurile noastre și doar florile sunt roșii sângerii față de cele albe ale zmeurei românești. De asemenea, procesul de creștere este foarte lent, explicabil prin temperaturile scăzute din zonele sale de creștere.

Fructele sale mici și roșii sunt considerate o delicatesă, în limba rusa numele sau însemnând „boabele regilor”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Trei curiozități despre sunătoare
10 sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer
Dulceața și siropul de trandafiri, brand pentru Timișoara

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.