Trei curiozități despre sunătoare

sunătoare
Sunătoare Foto: wikipedia.org

Sunătoarea (Hypericum perforatum) mai este cunoscută și ca pojarniță, drobișor, fălcățea, harnică, închegătoare și este o plantă erbacee, perenă, cu tulpină dreaptă, ramificată în partea superioară, ușor lemnoasă în partea de jos și înaltă de până la un metru.

Poate fi întâlnită în toată țara, în locuri însorite, și se culege din iunie până în septembrie.

1. Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă cu multiple virtuţi terapeutice; ea este prescrisă adesea pentru tratarea anxietăţii şi a stărilor depresive uşoare şi moderate.

La pacienţii care suferă de depresie, în urma tratamentului cu sunătoare s-a observat o diminuare a stărilor depresive, mai multă poftă de viaţă, încredere în sine şi restabilirea unui program normal de somn.

O analiză a 29 de studii clinice pe aproximativ 5.000 de pacienți a conchis că tratamentul cu extras de sunătoare este superior „tratamentului” cu placebo în cazul pacienților cu depresie majoră. Extrasul de sunătoare a avut o eficiență similară antidepresivelor standard, și mai puține efecte secundare.

2. Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din cadrul Institutului Național de Sănătate din SUA avertizează că amestecul plantei cu anumite antidepresive poate duce la o creștere a serotoninei din creier suficient de mare încât să pună în pericol viața persoanei (serotonina, un neurotransmițător prezent în creier, are un rol important în apariția depresiei și a anxietății, din cauza dereglărilor chimice pe care le produce).

3. Specialiştii au avertizat că tratamentul cu sunătoare slăbeşte efectul pilulelor şi al implanturilor contraceptive, putând duce la apariţia unor sarcini nedorite, potrivit bbc.com.

Începând din anul 2000, organizaţia Medicines and Healthcare products Regulation Agency (MHRA) din Marea Britanie a înregistrat 19 cazuri în care se bănuieşte că sunătoarea ar fi interacţionat cu contraceptivele hormonale; în 15 cazuri, au apărut sarcini neplanificate, iar în alte 4 cazuri – sângerări menstruale neregulate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:
Rețete de băuturi din florile de soc, vedetele primăverii

7 curiozităţi fascinante despre salcâmi

10 sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer

Reacția amuzantă a unei fetițe care află că va avea încă un frățior