Cum vede un copil școala din România: „Toți avem dreptul la educație”

Problemele din educație îi afectează în aceeași măsură și pe adulți, dar și pe copii. Cei din urmă resimt fiecare problemă din învățământ, iar o fetiță de 14 ani vrea să le spună tuturor ce crede ea că ar trebui să se schimbe în educație și în societate.

Andreea este din județul Ialomița și crede în visurile ei și ale colegilor săi, iar problemele din educație o fac să observe lucruri de care nu ar trebui să se îngrijoreze la vârsta ei. Eleva din Adâncata a scris o scrisoare pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problema abandonului școlar din comuna ei și a dat exemple concrete.

Andreea cere autorităților locale și județene ca drepturile copilului la educație să fie respectate și ca elevii să fie ajutați să își continue studiile.

„Stimaţi oameni ai legii,

Mă numesc Andreea, am 14 ani şi sunt extrem de conştientă că fiecare copil are drepturi care trebuie luate în considerare. Pentru mine, cel mai important drept este dreptul la sănătate, însă acum aleg să discut despre dreptul la educaţie. În opinia mea, educaţia joacă un rol extrem de important în viaţa fiecărui om şi, de aceea, fondurile ar trebui să fie alocate şcolilor, căminelor, liceelor etc.

Copiii au dreptul la o educaţie de calitate care să asigure egalitatea de şanse şi la învăţământ primar obligatoriu şi gratuit. În comunitatea mea, drepturile copilului nu prea sunt luate în considerare de nimeni: primar, viceprimar şi unii profesori. De exemplu, în comunitatea mea din judeţul Ialomiţa, sunt destule familii cu mulţi copii şi nu au destule venituri, astfel încât unii părinţi consideră că nu au cum să ajungă undeva sus pe scara socială.

Fiecare copil are un vis al lui în ceea ce priveşte cariera sa. Mulţi copii minori sunt luaţi de pe băncile şcolii şi sunt duşi la muncă. Aceştia pot avea o capacitate incredibilă, însă fără exerciţii şi învăţare se poate uita în timp. Credeţi că este bine să muncească de la o vârstă fragedă? Consideraţi că dreptul la educaţie este important? Dacă da, să încercăm să schimbăm ceva în această lume, deoarece educaţia nu este luată în serios.

Am să vă spun despre o colegă de clasă care este foarte isteaţă, însă a ajuns să fie în prag de corigenţă din cauza lipsei de informaţie şcolară şi a numărului foarte mare de absenţe (75 de absenţe). Pentru început, numele ei este Sorina şi are 8 fraţi. Condiţiile nu sunt prea bune pentru un trai convenabil. Toţi 11 locuiesc în două camere, sunt copii cu vârste cuprinse 2 şi 7 ani. Din cauza lipsei banilor, părinţii muncesc cu ziua şi uneori îi obligă pe copii să se ducă cu ei, chiar dacă aceştia vor să meargă la şcoală. Prietena mea Sorina este nevoită să stea cu fraţii ei mai mici acasă în loc să vină la şcoală. Pe faţa ei se vede dorinţa de a învăţa, de a cunoaşte lucruri noi, însă părinţii îi răpesc această dorinţă, transformându-o în muncă. Consider că ceva trebuie schimbat în această lume cu privire la educaţie, deoarece aceasta este lăsată în ultimul timp pe ultimul loc.

Lumea trebuie să prindă curaj, iar copiii să înţeleagă care este adevărata importanţă a educaţiei. Aş avea mult de schimbat în comunitatea mea, dar nu numai. Toţi avem dreptul la EDUCAŢIE! Solicit ca dumneavoastră, oameni ai legii, să luaţi cea mai bună decizie. Cu stimă şi mult respect, Andreaa, Județul Ialomița.”

Recomandările editorilor GreatNews:
Reduceri la scutece pentru copii la eMag. Care sunt cele mai bune oferte
O elevă construiește Piramida Cărților la Brașov
Locuri de muncă în străinătate pentru șoferi. Salariile ajung la 1.900 de euro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.