Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion

FOTO: jill111/Pixabay.com
FOTO: jill111/Pixabay.com

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologii anunță că de zilele viitoare se va intra într-un proces de încălzire. Va fi o încălzire rapidă și simțitoare în cursul săptămânii viitoare.

Există posibilitatea să fie episoade de iarnă grea, cu fenomene intense, însă în a doua parte, de la jumătatea lunii ianuarie.

În luna decembrie se vor înregistra valori termice normale pentru această perioadă arată estimările Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată. Însă meteorologii precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă nu pot fi estimate prin acest tip de prognoză. Experții au estimat media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993 – 2016.

Săptămâna 03 decembrie – 10 decembrie. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile intracarpatice și la munte, iar în extremitatea sudică a țării acestea se vor situa ușor sub cele normale. În restul teritoriului temperaturile vor fi în general apropiate de cele specifice la această dată. Cantitățile de precipitații estimate a se înregistra în această săptămână vor fi mai ridicate decât cele normale ale perioadei, excedent ce va fi mai pronunțat în nord-vestul teritoriului. În restul țării regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel climatologic normal pentru această perioadă.

Săptămâna 10 decembrie – 17decembrie. Temperatura aerului va avea valori în general în jurul mediilor climatologice ale intervalului, posibil ușor mai ridicate în vestul, nord-vestul și centrul țării. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal al perioadei, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 17 decembrie – 24 decembrie. Temperatura aerului va avea valori în apropiate de normele climatologice ale acestei săptămâni în regiunile estice, sudice și sud-estice. În restul țării valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în sudul, estul și sud-estul țării, iar în rest va fi apropiat ce cel normal al acestei săptămâni.

Săptămâna 24 decembrie – 31 decembrie. Mediile valorilor termice se vor situa peste cele normale, specifice perioadei, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate a se înregistra în acest interval vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, pe întreg teritoriul României.

FOTO: jill111/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.