Cum se usucă plantele aromatice: Sfaturi practice

Cum se usucă plantele aromatice. Foto: Pixabay

Dacă sunteți pasionați de grădinărit și de creșterea plantelor, atunci acest articol vă va ajuta. Din rândurile de mai jos aflați cum se usucă plantele aromatice în mod corect.

Fie că doriți să le folosiți în bucătărie, la prepararea alimentelor, sau pentru ceaiuri sau infuzii, ierburile aromatice pot fi utilizate o perioadă lungă de timp dacă sunt uscate corespunzător.

Uscarea plantelor aromatice nu este deloc un proces complicat, însă se pot face câteva greșeli. Aflați mai multe despre uscarea plantelor aromatice aici!

Important de ținut minte este că odată uscate, unele ierburi au o culoare mai intensă și își păstrează textura, altele se închid la culoare.

Cea mai potrivită perioadă pentru recoltarea și uscarea plantelor din grădină este sfâșitul verii. Trebuie să tăiați plantele de dimineață, după ce a dispărut roua de pe frunze. Orice frunză care a crescut la cel puțin 3 centimetri deasupra solului poate fi uscată.

Cum se usucă plantele aromatice

Uscarea la aer este cea mai simplă metodă. Puteți agăța plantele într-un loc bine aerisit sau le puteți așterne pe hârtie sau pe pânză.

Folsind această metodă, procesul nu va dura mai mult de două trei zile. Dacă frunzele se fărâmițează când le presați între degete, înseamnă că sunt uscate. Plantele trebuie ferite de razele soarelui. Expunerea la lumina solară duce la decolorarea acestora, dar și la pierderea unor proprietăți.

Plantele puse la uscat pe sită, tifon sau hârtie, trebuiesc întoarse o dată pe zi.

Dacă vreți să uscați flori, precum cele de lavandă, este ideal să o faceți în buchete. Legați mai multe plante cu sfoară și agățați-le într-un loc călduros dar unde nu pătrunde soarele. Procesul va dura câteva zile, cel mult două săptămâni.

Puteți folosi plantele aromatice în numeroase feluri.

De exemplu, dacă vreți să faceți un buchet din flori uscate, veți avea nevoie de un pistol de lipit.

Puteți usca plantele aromatice și în cuptor. Este un proces mult mai rapid, însă necesită și multă grijă.

Frunzele trebuiesc îndepărtate de pe tulpină și așezate pe o tavă acoperită cu muselină. Temperatura din cuptor nu trebuie să fie mai mare de 40 de grade, deci, setați cuptorul la cea mai mică temperatură posibilă.

Este esențial să lăsați ușa cuptorului întredeschisă. Uscați plantele în cuptor în două reprize de 30 de minute, întorcând o dată plantele în tavă. Frunzele se lasă să se răcească în interiorul cuptorului.

Puteți folosi și un cuptor cu microunde. Așezați frunzele între două șervețele de hârtie, în cuptor. Setați cea mai mare temperatură și uscați plantele timp de un minut. Dacă nu s-au uscat, repetați procesul în reprize de 30 de secunde.

Cum se usucă plantele aromatice

După uscare, depozitați plantele aromatice în borcane de sticlă închise ermetic, în pungi de hârtie sau în pungi de plastic resigilabile.

Aceste recipiente vor fi depozitate într-un loc răcoros, uscat și ferit de razele soarelui.

Plantele pot fi consumate timp de un an, iar apoi încep să își piardă din proprietăți și arome.