Cum se dă mită în universitățile din România. Șpaga se dă și cu frigiderul gol

universitatea de medicină și farmacie din craiova
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Foto: cvlpress.ro (Cuvântul Libertății)

În doar o săptămână, 11 cadre universitare din Craiova şi din Reşiţa au fost puse sub acuzare de procurori, informează digi24.ro.

Cadrele didactice sunt acuzate că au luat mită pentru ca studenţii să primească note de trecere, iar unul dintre profesori se află în arest preventiv pentru 30 de zile deoarece a solicitat favoruri sexuale din partea unei studente.

Interceptările făcute de anchetatori au arătat că tinerii făceau presiuni asupra părinţilor pentru a primi banii solicitaţi de profesori. La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova procurorii au descoperit că studenţii şi-ar fi plătit examenele cu sume cuprinse între 300 şi 400 de euro.

„Din an în an, deci se spune în facultate, se ştie despre doamna, nu trebuie să investighezi prea mult. Deci suma de 100 de euro, într-un plic, la cabinetul doamnei. Depinde de fiecare, într-un plic, într-o cutie de bomboane de ciocolată, sunt diverse metode”, a povestit o studentă pentru postul de televizune cum anume plătea mita pentru a trece examenele.

Din interceptările făcute de procuror rezultă că studenţii faceau presiuni asupra părinţilor pentru a obţine banii necesari cumpărării examenelor, chiar dacă aveau o situaţie financiară precară.

Iată una dintre discuțiile dintre un părinte și un student interceptate de procurori:

Părinte: Doamne, ai înnebunit, mă?! 600 de mii la un examen?! Sunteţi nebune? Chiar nu ştiţi…? Voi ştiţi cum se muncesc banii ăştia?

Student: Ce să … Mă, tu ştii cât se plăteşte, mă, un examen?! Că mor când te aud aşa! Mor! Că toate au zis: De ce să nu dăm, când alţii plătesc sute de euro de fiecare?! Mami, deci noi nu ne aranjăm examenul. Înţelegi sau nu?! Sunt nişte atenţii. Chiar trebuie să-ţi demonstrez, să-ţi spun în telefon chestiile astea ?! Chiar nu poţi să te abţii?! Chiar îmi cauţi motiv?! Crezi că te mint? În condiţiile în care ştiu că noi n-avem ce mânca, avem frigiderul gol. Chiar crezi că pe mine nu mă doare că noi n-avem bani sau ce?

În locuinţele profesorilor universitari anchetatorii au găsit în total 55.000 lei, 14.000 euro, dar şi peste 600 de bijuterii din aur.

„Pentru ele ar trebui să-i dau şapte pupici”

La Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, câțiva profesori sunt cercetați penal deoarece luau bani de la studenți pentru a-i promova, trimițându-le în schimb subiectele pe mail. Cadrele didactice sunt acuzate că au promovat studenți care nici măcar nu trecuseră pe la examen. Una dintre profesoare cerea, pe lângă bomboane și cafea, câte 300 de lei pentru fiecare notă de trecere, potrivit stirileprotv.ro.

Aici pe lângă bani, profesorii ar fi cerut şi alte favoruri de la studenţi.

Unul dintre profesorii de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița este acuzat de procurori că le cerea studentelor favoruri sexuale în schimbul notelor bune.

„Profesorul m-a întrebat câte examene am avut în iarnă, iar eu i-am răspuns că am avut şapte. Apoi mi-a zis că pentru ele ar trebui să-i dau şapte pupici, câte unul pentru fiecare, menţionându-mi că este o plată bună”, a declarat o studentă a universității.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mari reduceri la televizoare Samsung, la eMAG
Locuri de muncă în fabrici din Germania și Olanda. Salariile ajung la 2.700 de euro
Job-uri pe vase de croazieră. Masa și cazarea sunt gratuite