Cum să te pregătești în mod corespunzător pentru rolul de părinte

Foto: Pexels.com

Dacă urmează să devii părinte, probabil ești foarte entuziasmat, dar simți deja greutatea responsabilității cum te apasă pe umeri. De aceea, înainte ca cel mic să vină pe lume, trebuie să te pregătești temeinic și să iei în calcul orice variabilă ce poate apărea. Așadar, iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora să îi asiguri copilului tău cele mai bune condiții. 

Un buget adaptat contextului

Odată ce ai luat această decizie, de a concepe un copil, cu siguranță nu îl vei crește doar cu iubire. Așa că trebuie să fii pregătit financiar. Costurile lunare vor crește, iar acest aspect necesită un buget mai mare decât în mod normal. Vei fi nevoit să îi cumperi hăinuțe în mod regulat, jucării, scutece, plus alte cheltuieli neprevăzute care vor apărea când te aștepți mai puțin. De aceea, stabilește-ți un buget lunar, în care să te încadrezi. Ia în calcul să îți găsești un job part-time, pe lângă cel actual, pentru a obține venituri suplimentare. 

Spațiu suficient de încăpător: camera copilului

Cu siguranță vei avea nevoie de mai mult spațiu. Deci, ideal ar fi să te muți într-un apartament mai mare sau la casă, în cazul în care nu locuiești deja acolo. Copilul va avea nevoie de o cameră specială și trebuie să te gândești că, probabil, vei avea și persoane care vor veni să te ajute în creșterea copilului. Trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu pentru a așeza pătuțul, jucăriile și piesele de mobilier. Iar ca să te asiguri că cel mic crește într-un mediu curat și steril, folosește o lampa UV bactericida, cu ajutorul căreia poți steriliza hainele noi sau cele spălate, obiectele care “vin de afară” sau jucăriile achiziționate ori primite cadou. Periodic, poți folosi această lampă – evident, fără a fi și copilul prezent – pentru a purifica întreaga cameră cu ozon sau lumină UV-C. De asemenea, monitorizează-ți copilul cu un baby monitor, pentru a putea fi mereu cu ochii pe el, pentru a evita viitoarele incidente. 

Mașină personală 

Când devii părinte, o mașină personală este o investiție necesară. Ia în considerare că vei fi nevoit să mergi la pediatru, bunici, cumpărături, grădiniță sau after school. De aceea, vei avea nevoie de un automobil. Plus că niciodată nu știi când va apărea o urgență și va trebui să îl urci pe cel mic în mașină, pentru a ajunge într-un anumit punct în timp util. Mai ales că mijloacele de transport în comun te vor ajuta până la o anumită ora. Așa că, dacă nu vrei să depinzi de altcineva, o mașină este o achiziție utilă. 

Cărți de psihologie și cursuri de parenting

Nu e de ajuns să îi oferi copilului tău doar lucruri materiale, pentru că și partea emoțională joacă un rol foarte important în dezvoltarea corespunzătoare a acestuia. De aceea, ca să te asiguri că va deveni un adult responsabil, care nu va avea carențe pe plan emoțional, trebuie să îți adaptezi comportamentul în funcție de nevoile sale. Iar fiecare situație trebuie abordată în mod diferit, în funcție de context. Drept urmare, ideal ar fi să citești cărți de psihologie, care să te pregătească pentru viața de părinte. În plus, sunt utile și cursurile de parenting, unde vei fi îndrumat de specialiști. E important să acumulezi cât mai multe informații, pentru a face față oricărei probleme ce poate apărea. Trebuie să știi când să te impui, când să fii blând, când să ierți, când să fii serios sau când să glumești atunci când te afli în prezența copilului tău.  

 

Un copil este cu siguranță o binecuvântare, dar venirea lui pe lume implică și foarte multă responsabilitate. De aceea trebuie să te pregătești, în prealabil, din toate punctele de vedere, atât financiar, cât și mental. Asigură-te că ai un buget suficient de mare încât să acoperi toate cheltuielile neprevăzute ce pot apărea. Mută-te într-o locuință spațioasă, unde cel mic să aibă parte de toate condițiile. Ia-ți o mașină, pentru a te deplasa oriunde ai nevoie. Cere sfaturi de la părinți sau prieteni care au, la rândul lor, copii. Citește cărți de psihologie și participă la cursuri de parenting. Astfel, vei fi un părinte responsabil. 

 

Sursă foto: pexels.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.