Cum să pui la punct un viitor stabil atunci când întemeiezi o familie: 5 sfaturi practice 

Foto: Shutterstock

Odată cu povestea de dragoste, vine căsătoria, mai apoi și copiii, împreună cu noi responsabilități. Întemeierea unei familii reprezintă, de altfel, o schimbare majoră în viața oricărui cuplu, dar și momentul în care este important să asiguri un anumit nivel de siguranță financiară atât pe termen scurt, cât și pe termen îndelungat.

De aceea, este necesar să știi cum să gestionezi cât mai eficient bugetul familiei pentru a-ți atinge obiectivele, dar și pentru a lua cele mai bune decizii în cuplu. Iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor:

Investește într-o asigurare de viață

O asigurare de viață ar trebui să fie privită ca o investiție pentru siguranța familiei, în cazul în care apar situații neprevăzute. Mai exact, vei plăti lunar o sumă de bani, care îți va asigura ulterior protecție în situația unui accident, spitalizare, intervenții chirurgicale și nu numai. Astfel, familia ta va avea siguranța financiară necesară pentru a depăși mai ușor aceste momente.

Beneficiile unei asigurări depind de fiecare companie în parte, iar unele dintre ele îți pot oferi bonusuri pentru nașterea unui copil sau pentru admiterea acestuia la facultate. Totuși, indiferent de nevoi, asigurarea de viață te ajută să investești inteligent într-un viitor stabil pentru familia ta.

Asigură-le un cămin stabil

O casă reprezintă mai mult decât un acoperiș deasupra capului, în special pentru o familie cu copii. Aceasta este locul unde vei crea amintiri, te vei simți în siguranță și vei regăsi de fiecare dată confortul de care ai nevoie. Iar stabilitatea pe care ți-o oferă un cămin este un beneficiu important pentru copii și pentru o familie fericită.

De aceea, este important să verifici cu atenție oferta de case de vanzare și să te asiguri că găsești locuința potrivită pentru tine și cei dragi. Ia în calcul atât zona, cât și orașul, în cazul în care vreți să vă relocați, dar și grădina de care dispune noua locuință, mai ales că acesta va fi locul unde cei mici se vor juca.

Investește în educația copiilor

Nu e niciodată prea devreme să începi să pui bani deoparte pentru educația copilului tău. Fiecare sumă pe care o economisești, chiar din momentul în care cel mic se naște îți va aduce numeroase beneficii mai târziu, când copilul tău va merge la școală, la liceu și la facultate. Iar cel mai important beneficiu este siguranța financiară și educațională pe care o oferi copilului tău.

Ține evidența cheltuielilor

Adună toate facturile, chitanțele și orice alte documente care te pot ajuta să îți dai seama unde se duc banii lună de lună. Este necesar să ții evidența cheltuielilor, astfel încât să poți crea câte un buget separat pentru fiecare tip de plăți, fie că e vorba de plata utilităților, fie că trebuie să achiți ratele lunare, să achiziționezi electrocasnice sau să faci cumpărături pentru hrană.

În acest fel, îți va fi ușor să îți dai seama câți bani îți mai rămân și ce sume poți să economisești în fiecare lună.

Ia în calcul și vacanțele în familie

Vacanțele nu ar trebui să îți dea bugetul peste cap, dacă știi cum să le planifici, mai ales că reprezintă momentul în care te deconectezi de la responsabilitățile de zi cu zi. Dacă ții evidența cheltuielilor și planifici bugetul din timp, poți să îți dai seama câți bani îți mai rămân pentru distracții și ce vacanță poți planifica.

Nu trebuie să plecați în vacanțe scumpe, mai ales că poți găsi alternative pentru fiecare buget, care pot fi la fel de distractive și relaxante pentru întreaga familia. Puteți să faceți o excursie de o zi cu mașina, să mergeți cu cortul sau să faceți drumeții pe munte, aceste activități fiind potrivite pentru orice buzunar.

Așadar, ține cont de sfaturile de mai sus pentru a reuși să pui la punct un viitor financiar stabil, fără să îți dai peste cap bugetul și fără să limitezi activitățile distractive împreună. Cel mai important este să îți faci un plan pe care să îl respecți în fiecare lună și pe care să îl adaptezi în funcție de nevoile familiei tale și de situațiile neprevăzute care pot să apară.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.