Cum să începi anul atunci când vrei să faci din sănătate o prioritate

Foto: Shutterstock

La început de an mulți dintre noi setăm obiective, strategii și planuri pentru următoarele 365-366 de zile. În topul listei de priorități este important să fie și sănătatea. De aceea, în următoarele rânduri expunem câteva recomandări accesibile pentru orice persoană care dorește să adopte și să mențină un stil de viață benefic sănătății fizice și mintale.

Preveniţi problemele de sănătate prin investigațiile anuale obligatorii

Așa cum știm, prevenția ne poate costa mult mai puțin decât tratarea unei probleme. Din acest motiv se recomandă ca, indiferent de vârstă și sex, fiecare persoană să se prezinte periodic la medicul de familie. În urma examenului clinic general, medicul de familie recomandă un set de analize de sânge prin care pot fi depistate cele mai des întâlnite probleme de sănătate. Este important de știut faptul că pe lângă analizele de sânge se recomandă efectuarea unei radiografii pulmonare, a unul consult ginecologic (în cazul femeilor), a unui examen stomatologic, a unui examen dermatologic.

Programează o vizită la oftalmolog

Pe lângă analizele și investigațiile menționate anterior se recomandă efectuarea unui consult oftalmologic anual, chiar și pentru persoanele care nu au probleme cu vederea. Un examen oftalmologic de rutină, o dată pe an, ajută la preîntâmpinarea sau depistarea afectiunilor oculare, ca de exemplu glaucomul, o boala care, în primă fază, nu are niciun fel de simptom. Dacă te afli pe lista pacienților ce au antecedente familiale de glaucom sau lucrezi mult la calculator, o consultație oftalmologică este binevenită pentru sănătatea ochilor tăi. În plus, în anumite cazuri, la o clinica de oftalmologie Bucuresti ai posibilitatea de a efectua consultația oftalmologică online. Poți lua legătura direct cu medicul tău, de acasă, în siguranță, fără să fie nevoie să te deplasezi la sediul clinicii. Consultația online se realizează pe platforma Zoom între tine și medicul specialist oftalmolog, iar în cursul consultaţiei, pe baza analizei vizuale, a relatărilor tale, a istoricului medical și a altor materiale trimise de tine, medicul poate formula o opinie medicală despre cazul tău și, în anumite situații, îți poate prescrie rețeta necesară.

 

Îmbunătățește-ți stilul de alimentație

Cunoaștem deja principalele beneficii ale unei alimentații sănătoase. Însă, provocarea pentru mulți dintre noi este să aducem teoria în practică. Pentru un stil cât mai sănătos, poți începe cu pași mici și cu obiceiurile care sunt ușor de adoptat. Există mai multe „trucuri” pe care le poți testa pe tot parcursul anului: 

 

  • înlocuiește băuturile răcoritoare cu apă și ceai din plante fără zahăr;
  • alege o zi din săptămână în care să consumi doar legume și fructe;
  • înlocuiește laptele de vacă cu cel vegetal;
  • alege să elimini treptat din dietă zahărul și sarea în exces;
  • ține un jurnal al alimentației tale.

 

Orice stil de viață poate fi îmbunătățit prin pași mici, dar practicați în mod constant. Perseverența te poate ajuta să adopți obiceiuri noi, sănătoase. 

Petrece mai mult timp în natură

Sunt suficiente 20 de minute petrecute în natură pentru a ne umple rezervele de vitalitate. Numeroase studii au demonstrat că oamenii care locuiesc aproape de parcuri, zone verzi, împădurite experimentează mult mai rar stările de anxietate, depresie decât cei care trăiesc departe de spațiul verde. Explicația este simplă. Aerul curat favorizează oxigenarea celulară a creierului, reduce oboseala și poate îmbunătăți funcțiile sistemului nervos. Chiar dacă locuiești la oraș, îți poți planifica lunar excursii scurte pe munte, la mare sau în orice alt loc din natură,  pentru a-ți reîncărca bateriile. 

Ai grijă de sănătatea ta emoțională

Sănătatea include, pe lângă grija față de corp, și grija față de starea noastră emoțională. Stresul este unul dintre inamicii des întâlniți în viețile cotidiene. Este imposibil să eliminăm definitiv factorii de stres, însă putem învăța cum să îi gestionăm. Printr-o serie de instrumente ne putem îmbunătăți sănătatea emoțională în orice context. De exemplu, odihna este esenţială. În lipsa ei, se pot declanșa mult mai ușor stările de anxietate, panică și irascibilitate. Pentru a funcționa echilibrat, corpul are nevoie de șapte-opt ore de odihnă în fiecare noapte. Respirația conștientă este, de asemenea, un instrument util. În momentele tensionate inspiră profund timp de patru secunde, ține aerul patru secunde și expiră profund patru secunde. Specialiștii spun că acest exercițiu practicat de mai multe ori poate stimula activitatea nervului vag – unul dintre cei 12 nervi cranieni care sunt responsabili pentru conexiunea dintre minte și corp și care pot regla cantitatea de cortizol din organism. 

 

Este important să știm că adoptarea unui stil de viață sănătos nu se întâmplă de azi pe mâine. Este un proiect de durată care poate avea suișuri și coborâșuri. Cheia este să acționezi prin pași simpli, să rămâi perseverent și să te întorci la obiceiurile sănătoase de fiecare dată când observi că ieși din ele.

 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.