Cum să crești rentabilitatea culturii de cartof: sfaturi și recomandări

Foto: Shutterstock

Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă erbacee cultivată în toată lumea și constituie a patra cea mai populară resursă de hrană de pe planetă, după grâu, porumb și orez. Ușor de cultivat și nu foarte greu de întreținut, culturile de cartof se bucură de o amplă popularitate și în țara noastră, unde sunt cultivate atât în sistem industrial, cât și de către micii fermieri sau în gospodării. 

 

Cu toate că este o plantă relativ ușor de cultivat, înființarea și întreținerea unei astfel de culturi trebuie să țină cont de o serie de reguli specifice, care vor spori calitatea recoltei și vor contribui semnificativ la creșterea producției.

 

În cele ce urmează vom prezenta principalele reguli de urmat pentru a crește rentabilitatea și productivitatea unei culturi de cartof. 

 

Respectă condițiile de plantare a cartofului

Pentru o dezvoltare corectă și o productivitate cât mai mare, este necesar să respecți toate regulile legate de plantarea cartofului. În primul rând, trebuie să respecți perioada de plantare a tuberculilor. În solele din zona de câmpie, tuberculii neîncolțiți se plantează până la 20 martie, în cazul celor din zonele de deal până la 10-15 aprilie și pentru cele din zonele depresionare, până la sfârșitul lunii aprilie.

 

Totuși, pentru a asigura o cultură de succes, este necesar să plantezi cartoful atunci când gradul de umiditate din sol este unul moderat, iar temperatura la o adâncime de 10 centimetri a solului depășește 5-6 grade Celsius. De asemenea, tuberculii trebuie plantați la o distanță cuprinsă între 19 și 27 de centimetri și o distanță între rânduri cuprinsă între 60 și 70 de centimetri. Adâncimea de plantare a tuberculilor poate fi cuprinsă între 9 și 19 cm, iar peste fiecare se vor realiza biloane.

 

Folosește fungicide eficiente pentru combaterea bolilor

Deși cartoful este o plantă rezistentă și nu foarte pretențioasă, care nu va avea nevoie de operațiuni complexe de îngrijire, aceasta este totuși predispusă la atacul unor dăunători sau boli, care vor cauza diminuări ale producției sau chiar compromite recolta. La cartof, cei mai comuni dăunători sunt: mana, putregaiul uscat al tuberculilor (rizoctonioza),  alternarioza. 

 

De aceea, pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a plantelor și pentru a crește rentabilitatea culturii, este necesar să combați eficient aceste boli. O bună metodă de a proteja cultura de cartofi este folosirea unui fungicid cu spectru larg de combatere a bolilor, precum Polyram® DF. Disponibil sub formă de granule uniforme, dispersabile în apă, un astfel de fungicid împiedică germinarea sporilor ciupercilor și previne dezvoltarea ulterioară a tuburilor germinative. Combate atât mana, cât și alternarioza cartofului.

 

Respectă rotația culturilor 

Cartoful nu este o plantă potrivită pentru monocultură, așa că, dacă îți dorești să îl cultivi pentru mai mulți ani, este necesar să întocmești o schemă de rotație a culturilor întinsă pe patru ani. De exemplu, pe o solă, poți începe prin a planta cartofi, care sunt excelenți pentru afânarea solului, iar în al doilea an să continui cu mazăre sau fasole, care fixează azotul în sol. În ultimii doi ani poți planta crucifere – legume cu frunze, respectiv liliacee – ceapă, usturoi, praz, etc. 

 

În cazul în care ai mai multe sole pe care ai înființat mai multe tipuri de culturi, ar trebui să știi că excelente premergătoare ale cartofului sunt cerealele păioase, rădăcinoasele, plantele bulboase, gramineele sau plante precum lucerna, trifoiul, porumbul, inul sau floarea soarelui. 

 

Asigură necesarul de apă al plantelor

Cartoful este o plantă care va avea nevoie de o cantitate destul de mare de apă, iar necesarul său nu poate fi satisfăcut din precipitații, fiind nevoie de irigare. Totuși, atât cantitatea de apă, cât și sistemul de irigații folosit depind de condițiile pedoclimatice și de clima din anul respectiv. 

 

În mod normal, cea mai potrivită metodă de udare a culturii de cartofi este cea prin aspersiune, însă aceasta poate favoriza apariția unor boli, așa că irigația prin picurare poate reprezenta o alternativă mai sigură, dar și mai economică. De asemenea, intervalele de udare diferă în funcție de condițiile meteo. Primăvara, când temperaturile se mențin în limitele perioadei, irigarea se poate face o dată la zece zile, iar vara, pe timp de temperaturi extreme, este recomandată udarea plantelor chiar și o dată la cinci zile. 

 

Productivitatea culturii de cartof este condiționată de aplicarea unor reguli specifice care, deși simplu de pus în practică, vor conta enorm pentru asigurarea unei recolte mulțumitoare. Ține cont de toate acestea pentru a maximiza producția și pentru a obține o recoltă de calitate.

 

Sursă foto: Shutterstock  

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.