Cum prepari aluatul pentru pizza? 6 sfaturi de care să ții cont

Sursa foto: Shutterstock 

Cu toții iubim pizza, unul dintre cele mai gustoase preparate italienești, care și-a câștigat popularitatea datorită numeroaselor moduri în care poate fi pregătită. Și este întotdeauna savuroasă, mai ales că pizza vine cu diferite toppinguri, care de care mai apetisante și mai savuroase. În Italia, însă, țara pizzei și a pastelor, cea mai importantă parte a unei rețete de pizza este aluatul. Dacă aluatul este unul reușit, savoarea acestui preparat vine de la sine. 

Aluatul perfect de pizza trebuie să fie crocant la exterior și moale și pufos la interior. Dorești și tu să prepari o delicioasă pizza de casă pentru cei dragi și te întrebi cum să prepari aluatul de pizza într-un mod corect? Vei afla cele mai bune trucuri de preparare din articolul următor! 

Ingrediente necesare pentru prepararea aluatului de pizza 

Înainte de a începe prepararea blatului de pizza, trebuie să te asiguri ca ai la îndemână toate ingredientele necesare pentru rețeta de aluat de pizza. Iată de ce vei avea nevoie pentru două blaturi de pizza medii: 

  • 350 g de făină; 
  • 7g de drojdie uscată;
  • 240 ml de apă călduță;
  • 2 lingurițe de ulei de măsline;
  • 2 lingurițe de zahăr;
  • 1 lingură de sare.

Metodă de preparare a rețetei de aluat de pizza 

Pentru început se pregătește drojdia: amestecă drojdia uscată cu apă călduță și zahăr. Amestecă apoi făina cu sarea și cu uleiul de măsline, iar când aluatul este omogen, adaugă amestecul de drojdie și frământă bine aluatul. Când aluatul a devenit elastic și lipicios, mută-l într-un vas uns cu ulei de măsline și lasă-l la dospit circa 2 ore, la loc cald. 

Când aluatul de pizza și-a dublat volumul, împarte-l în două părți egale și întinde-l cu un sucitor, pe blatul de lucru. Pudrează o tavă de copt cu făină sau mălai, apoi pune blatul de pizza în tavă și înțeapă-l cu o furculiță. Adaugă sosul de roșii și ingredientele preferate și dă blatul la cuptor. 

Sfaturi pentru un aluat de pizza ca în bucătăria italiană 

Cel mai bun blat de pizza poate fi cel pe care îl prepari chiar tu acasă, însă pentru a putea face ca la carte, este important să ții cont de câteva lucruri esențiale. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții un aluat de pizza reușit: 

  1. Măsoară corect cantitatea de făină 

Pentru a obține un aluat de pizza bun, este important să folosești o cantitate exactă de făină. Pentru a măsura cantitatea de făină folosită pentru rețetă, poți folosi un cântar de bucătărie, pentru o precizie mai mare. 

  1. Respectă proporția de apă și făină 

Un aluat de pizza reușit va ține cont întotdeauna de folosirea unor cantități bine stabilite, și nu de improvizație. Pentru un blat de pizza trebuie să folosești un procent de 60% apă. Cu alte cuvinte, la 1 kilogram de făină este nevoie să adaugi aproximativ 600 mililitri de apă, 50 grame de drojdie și 20 grame de sare. 

  1. Cerne făina prin sită 

Pentru a obține un aluat aerat, care să devină pufos în timpul coacerii, te sfătuim să cerni făina prin sită înainte de prepararea acestuia. De asemenea, făina folosită pentru rețeta de aluat de pizza poate fi una obișnuită, însă poți opta și pentru o făină specială pentru pizza, mult mai fină decât făina comună. 

  1. Întinde blatul cât mai mult 

Dacă vrei să obții un blat de pizza subțire, este important să folosești un sucitor din lemn pentru a întinde aluatul cât mai bine. Grosimea ideală a unui blat de pizza italienesc este de câțiva milimetri, mai puțin de 1 centimetru. 

  1. Presară pe foaia de copt mălai sau griș 

Dorești să pregătești un blat crocant la exterior? Un sfat util este de a presăra în tava de copt un griș fin înainte de adăugarea aluatului de pizza. O variantă excelentă poate fi și un tip de mălai mărunt, care va avea același efect. 

  1. Folosește un suc de roșii proaspăt 

Bucătarii italieni recomandă folosirea unui suc de roșii proaspăt pentru rețetele de pizza. Motivul? Sucul de roșii are capacitatea de a frăgezi aluatul și de a-l păstra pufos în interior, în timp ce la exterior rămâne crocant. 

Ține și tu cont de sfaturile noastre ori de câte ori vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu cele mai delicioase rețete de pizza. Doar acum ai toate secretele unui aluat reușit!