Cum îți protejezi bateria mașinii pe perioada iernii

Atunci când vine vorba de baterii auto și temperaturi scăzute, trebuie să știm câteva lucruri esențiale pentru a nu ajunge în situații neplăcute în care să nu putem porni mașina.

Atunci când temperatura de afară scade, implicit și pentru pornirea motorului care e rece va fi necesar un curent de două-trei ori mai mare decât atunci când este cald afară.

Uleiul de motor și legătura cu bateria

În primul rând, atunci când temperatura exterioară scade, contează și tipul uleiului de motor. Vâscozitatea uleiului tinde să crească indiferent de marcă și tip, iar efortul de a învârti motorul devine unul mai mare care solicită mai mult bateria.

Primul sfat înainte de perioada rece este să treci pe la un magazin piese auto și să alegi un ulei de motor cu caracteristici cât mai bune.

Performanțe reduse ale bateriei

Frigul reduce în mod semnificativ performanța unui acumulator, lucru pe care poți să îl observi foarte simplu și la telefonul mobil: cu cât este mai rece, cu atât acumulatorul se descarcă mai rapid, iar dacă îl încălzești, observi cum începe să își revină.

Mai exact, la o temperatură de 0 grade, performanța bateriei poate să se reducă chiar și cu 20%.

Dacă temperatura scade chiar și mai mult, până la minus 10 grade, performanța se reduce cu 33%, iar în cazul temperaturilor de minus 20 de grade o baterie mai poate genera doar la jumătate din valoarea normală.

Cum pornești mașina pe timp de iarnă

Există câteva sfaturi simple pe care vi le oferim în continuare despre cum să porniți mașina pe timp de iarnă, în mod cât mai eficient pentru baterie.

În primul rând, e recomandat ca înainte de a porni motorul să dați drumul la un consumator mai mic cum ar fi farurile sau radioul pentru ca bateria să se încălzească puțin înainte de pornire. Cu toate astea, nu uitați că atunci când acționați cheia în contact să deconectați acești consumatori.

Atunci când dați la cheie e indicat să fie închiși toți ceilalți consumatori de curent, dar la mașinile noi acest lucru se întâmplă automat. După ce porniți motorul puteți porni și ceilalți consumatori însă încercați pe timp de iarnă să nu abuzați de ei și să folosiți un consum rezonabil. Cu alte cuvinte, nu porniți deodată și luminile și ștergătoarele și degivrarea și climatizarea la viteză maximă dar și instalația audio.

Bateria are nevoie de timp ca să se poate reîncărca, mai ales atunci când mergeți în oraș sau pe distanțe mici cu turații mici și porniri dese, lucru care nu permite o reîncărcare la cote optime.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.