Cum îți dai seama că lucrezi într-un mediu toxic și trebuie să îți dai demisia

Foto: Shutterstock

Toate locurile de muncă presupun un nivel de stres, chiar și în zilele bune. Cu toate acestea, dacă să mergi la serviciu ori doar să te gândești la acest lucru te face să fii obosit, deprimat sau chiar bolnav, nu mai vorbim doar despre stres. Acestea sunt semne că îți desfășori activitatea profesională într-un mediu toxic.

 

Un loc de muncă toxic poate fi definit ca orice job, unde atmosfera, activitatea desfășurată, colegii ori superiorii cauzează perturbări grave în celelalte aspecte ale vieții. Printre semnele care apar în astfel de situații se numără nopți nedormite, sentimentul de vigilență constantă, palme transpirate și bătăi neregulate ale inimii. Totodată, un loc de muncă toxic poate provoca probleme de sănătate grave și rupturi în relațiile personale.

 

Dacă acorzi atenție semnelor care apar, atât la nivel profesional, cât și în privința stării de sănătate, vei conștientiza rapid că locul de muncă nu este potrivit pentru tine și astfel îți poți da demisia pentru a căuta un serviciu mai bun.

 

Iată câțiva indicatori că lucrezi într-un mediu toxic:

Colegii sunt mereu bolnavi

Un loc de muncă toxic este una dintre cauzele epuizării angajaților, care se îmbolnăvesc mai des din cauza nivelurilor mari de stres, ce le afectează funcționarea organismului. Dacă lucrezi într-un mediu în care colegii se îmbolnăvesc frecvent, își iau concedii medicale sau vin la muncă, deși starea lor de sănătate este deteriorată, ar trebui să te gândești că acesta nu este jobul potrivit pentru tine și să scrii, fără să mai stai pe gânduri, cererea de demisie.

Relația cu colegii este defectuoasă

Privește cu atenție în jurul tău. Este cineva fericit că lucrează în acel loc? Zâmbește vreunul dintre colegi? Conversațiile sunt pozitive? Dacă răspunsul la aceste întrebări este „nu“, înseamnă că lucrezi într-un mediu toxic.

 

Un studiu realizat de compania americană Gallup arată că relațiile cu colegii reprezintă unul dintre factorii care determină dacă un angajat este sau nu fericit la locul de muncă. Lipsa comunicării cu ceilalți, comportamentele răutăcioase, absența muncii în echipă sunt indicatori că mediul de lucru nu este unul favorabil.

Comunicarea cu superiorii nu dă roade

Când nu primești toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți desfășura activitatea profesională în bune condiții și, cu toate că lucrezi din greu, feedbackul este mereu negativ, trebuie să îți pui întrebarea dacă acesta este jobul potrivit pentru tine. Relația cu superiorii este importantă pentru bunăstarea angajaților, care au nevoie de susținere și îndrumare pentru a obține cele mai bune rezultate.

 

Superiorii sunt cei care creează o legătură între angajați și au datoria de a menține o atmosferă plăcută la locul de muncă. Indicațiile șefilor sunt esențiale, iar o relație toxică între cele două categorii poate crea disconfort și astfel nivelul productivității să scadă. Când atmosfera este una dominată de teamă, iar ședințele se desfășoară fără un plan bine stabilit, angajații pot simți că munca lor e în zadar, iar nivelul de stres crește.

 

Când locul de muncă este cauza stărilor de anxietate și depresie, când nivelul de stres crește cu fiecare zi în care trebuie să mergi la job, când ai mereu moralul la pământ și simți că nu avansezi, atunci ar fi bine să începi să îți cauți un alt serviciu, care să fie potrivit nevoilor tale profesionale și care să nu te îmbolnăvească.

 

Sursă foto: Narith Thongphasuk38/ Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.