Cum calculezi corect investițiile pentru a genera profit?

Fie ca este vorba despre autoturisme sau utilaje, companiile din România au nevoie de diferite bunuri care să le asigure dezvoltarea, sustenabilitatea și profitabilitatea pentru o anumită perioadă de timp. Însă astfel de bunuri pot fi costisitoare dacă se investește o sumă mare din capital într-un timp foarte scurt.

În acest context, firmele aleg să apeleze la diferite forme de finanțare, pentru a achita în rate bunurile, în timp ce le pot utiliza pentru a genera profit.

Una dintre cele mai solicitate soluții este leasingul financiar. Multe societăți care oferă astfel de servicii le pun la dispoziție clienților pachete de finanțare personalizate, în funcție de specificul de activitate. Înainte de a apela la un leasing financiar, trebuie să ai în vedere costurile totale pe care le presupune un astfel de contract. Poți face simplu și rapid o simulare a costurilor cu un calculator online pentru leasing, pe care îl găsești pe site-urile companiilor de profil.

Ce presupune un contract de leasing financiar?

Leasingul financiar este o metodă de finanțare utilizată pentru achiziționarea de bunuri cu o valoare ridicată. Plata bunurilor solicitate se efectuează în rate lunare, în baza unui contract.

Soluția de finanțare este avantajoasă în special pentru companiile înființate recent, deoarece nu au nevoie de garanții speciale. Garantarea se face chiar cu activul finanțat. Mai mult, bunurile solicitate pot fi utilizate imediat după semnarea contractului, generând astfel profit pentru companie.

Firma solicitantă va achita un avans din valoarea bunului la început, urmând ca ulterior să plătească în rate întreaga sumă. Efortul financiar este unul redus, care nu afectează capitalul afacerii tale.

Pe toată perioada contractuală, compania de leasing rămâne proprietara bunurilor, urmând ca la finalul contractului și după plata valorii reziduale, să devii proprietarul acestora.

Cum gestionezi corect costurile unui leasing financiar?

Pentru că fiecare afacere este diferită, este important să alegi formula de calcul care ți se potrivește cel mai bine. În acest sens, poți începe prin a face mai multe simulări cu ajutorul unui calculator leasing online. Astfel, îți poți face singur un plan personalizat pentru administrarea costurilor pe care le presupune finanțarea.

Prin utilizarea unui calculator leasing, vei afla pe loc valoarea ratei lunare pentru bunurile pe care vrei să le achiziționezi, dar și informații precum valoarea avansului, valoarea reziduală, dobânzile sau alte comisioanele percepute.

De asemenea, leasingul financiar îți permite să alegi valoarea avansului, durata perioadei de finanțare, dar și periodicitatea ratelor (lunar, semestrial, sezonier).

Însă cel mai important cost căruia trebuie să-i acorzi atenție atunci când închei un contract de leasing financiar este dobânda. Aceasta variază în funcție de mai mulți factori, printre care și perioada de finanțare sau avansul plătit. Astfel, dacă alegi să închei un contract pe o perioadă mai scurtă de timp (minimum un an, art. 7, Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 modificată), vei beneficia de o dobândă mai mică.

În concluzie, înainte de a apela la o finanțare prin leasing, găsește formula de calcul ideală pentru afacerea ta, care-ți va permite susținerea cheltuielilor pe toată perioada contractuală. Utilizează un calculator leasing online pentru a putea face diferite simulări de costuri. În timp ce compania ta utilizează bunurile, generează profit, reducând astfel efortul financiar de achiziție.