TVA de 9% de la 1 iunie. Alimente și vacanțe mai ieftine, printre efecte

Produsele alimentare, băuturile nealcoolice, serviciile de alimentație publică, dar și pachetele turistice sunt mai ieftine, începând de azi, ca urmare a scăderii TVA de la 24 la 9%.

Potrivit estimărilor analiștilor, prețurile sunt mai mici de la 1 iunie cu cel puțin 12,5%.

Pe de altă parte, scăderea TVA la 9% ar urma să aducă câștiguri mai mari pentru retaileri, ca urmare a creșterii consumului.

Reducerea TVA la 9% la alimente de la 1 iunie ar urma să aibă efecte și în ceea ce privește evaziunea fiscală din industria alimentară, care ar trebui să scadă cu cel puțin 30 – 40%.

Cifrele înaintate până acum de autorități mai arată că scăderea TVA la alimente va avea un impact bugetar de 5 miliarde de lei în acest an.

„Reducerea TVA va avea ca efect scăderea prețurilor, relansarea consumului și o colectare mai bună la bugetul de stat. (…) Este calculat un deficit teoretic, pentru că eu nu cred că va exista un deficit de încasări la bugetul de stat de 2,5 miliarde de euro pentru 6 luni pe care le mai avem în acest an. Dacă vom relansa consumul, așa cum sper eu, cu siguranță încasările vor acoperi acest deficit, dacă nu cumva vor fi mult mai mari. Coroborate și cu acele controale, sunt convins că, dacă reușim să fiscalizăm o cantitate cât mai mare, vom avea venituri suplimentare la buget odată cu aplicarea acestei măsuri”, afirma recent ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de agerpres.ro.

Principala sursă indicată de către Guvern pentru acoperirea golului de venituri generat de reducerea TVA la 9% este reprezentată de încasările suplimentare din îmbunătățirea activității de colectare a taxelor și impozitelor de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori
Cele mai bune oferte la jucării de 1 iunie
Locuri de muncă în străinătate pentru șoferii de TIR. Ce salarii se oferă

O veche cetate transilvăneană oferă o lecție de turism întregii țări