Cum au fost păcălite peste 3.000 de paciente. Medicii prelucrau probele „la negru”, ca să rămână ei cu banii

Liliana Neaga. Foto: sportulsalajean.ro

Mai mulți medici din județul Sălaj au fost puși sub acuzare de procurori deoarece făceau teste Papanicolau (pentru detectarea cancerului de col uterin) în cabinete private, dar apoi le prelucrau în spital, la stat („la negru”), ca să folosească resursele spitalului și ei să rămână cu banii, dezvăluie „Libertatea”.

Timp de cel puțin 3 ani, între 2019 și 2022, o rețea condusă de șefa Serviciului Anatomo-Patologic al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău, Liliana Neaga, a prelucrat în jur de 3.200 de teste Papanicolau care fuseseră plătite de paciente la cabinetele private a 4 medici ginecologi care lucrează și în spitalul public.

Rețeaua lua bani de la femeile care efectuau testele în privat. Pacientele nu știau că, de fapt, probele ajungeau, în pungă, la spitalul de stat, și erau investigate „la negru”.

Confruntați de procurori, medicii au negat la început, dar i-au contrazis filmările din cabinet, în care se vedea cum îi dădeau Lilianei Neaga banii și probele în plic.

Prin sistemul creat de medicii din Sălaj, aceștia primeau de la paciente câte 130 de lei pentru fiecare recoltare în cabinetul privat. Apoi, ei îi dădeau Lilianei Neaga 25 – 30 de lei / probă, ca să analizeze mostrele prelevate.

În acest fel, medicii ginecologi băgau în buzunar câte 100 de lei la fiecare investigație.

În cei 3 ani, medicii au colectat pentru investigațiile „la negru” aproape 65.000 de euro, arată calculele „Libertatea”.

Iar doctorița Liliana Neaga a primit 45.000 de lei (circa 10.000 de euro) de la doctorii ginecologi care veneau cu sacoșele de probe de la cabinetele private. Spitalul din Zalău a fost prejudiciat cu aproape 128.000 de lei, au calculat procurorii (aproape 26.000 de euro).

Sunt inculpați în dosar și 4 medici ginecologi: șeful Secției Obstetrică-Ginecologie, Dorel Ciutre, Maria Andrea Berar, Vasile Alexandru Majdik și Ștefana Elena Iuhas.

Potrivit procurorilor, „acest mod de lucru era bine-cunoscut de întregul personal medical”. După ce probele cu frotiurile citologice erau predate medicului-şef, acestea erau luate de către asistenții medicali, pentru a le prelucra, după care le duceau din nou în biroul medicului-şef, pentru a fi interpretate de către aceasta.

Unii medici au recunoscut că i-au oferit Lilianei Neaga sume de bani în schimbul serviciilor. Însă doctorul Ciutre, șef al secției Obstetrică-Ginecologie a spitalului din Zalău, nu a recunoscut, și a spus la audieri că nu a achitat vreo sumă de bani, „nici direct şi nici indirect”.

Doctorița Neaga și-a recunoscut vinovăția și, pentru a scăpa de închisoare, a pus la dispoziția parchetului suma de bani reprezentând mita primită în cei 3 ani verificați de procurori, adică aproape 46.000 de lei.

Procurorii i-au stabilit doctoriței Liliana Neaga o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare și i-au interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de 3 ani. La data de 10 noiembrie, judecătorii de la Tribunalul Sălaj au condamnat-o pe 3 ani de închisoare cu suspendare. Anterior, în ianuarie 2023, Neaga se și pensionase.

Ancheta continuă în cazul celorlalți 4 medici.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.