Cum arată o casă jefuită de soldații ruși: „Au luat tot, chiar și lenjeria intimă și șosetele” | VIDEO

casă jefuită ruși irpin ucraina
Sursa: Captură Radio Europa Liberă (YouTube)

După retragerea retragerea rușilor, unii locuitori din orașul Irpin, de lângă Kyiv, s-au reîntors la casele lor. Și-au găsit locuințele jefuite, toate lucrurile lor fiind împrăștiate prin camere sau distruse, relatează postul de radio Europa Liberă într-un reportaj.

Când forțele ruse au invadat Ucraina, la final de februarie, Andrei Ryzhenko, fost căpitan în Marina Ucrainei, și familia sa, au părăsit Irpin și s-au dus în vestul țării, unde au petrecut două luni.

Acum, ei s-au întors și au fost șocați de ce au găsit în locuința lor de la marginea capitalei.

„Da, am fost furios, am fost șocat. Pur și simplu jefuiau, căutau lucruri pe care să le poată fura. Când intri înăuntru miroase îngrozitor deoarece cred că frigiderul a fost lăsat deschis pentru aproape două luni”, a povestit pentru postul de radio căpitanul retras din activitate.

Ca să intre în casă, rușii au spart geamurile ferestrelor.

„Din bucătărie au luat niște conserve de carne sau de pește, câteva sticle de coniac, de vin, au luat tot, chiar și lenjeria și șosetele. Mi-au luat cizmele militare și 4 perechi de încălțăminte, și le-au lăsat pe ale lor, care aveau litera Z”, a povestit Andrei Ryzhenko.

„Au furat și niște haine de la soția mea și au furat și bani”, a mai spus el. Mai mult, rușii au distrus sau furat chiar și suvenire pe care Andrei Ryzhenko le adunase de-a lungul carierei sale militare.

„Aveam o colecție de insigne militare. Sunt ca un fel de insigne ale navelor. Colecția fusese începută de tatăl meu în anii ’80. Dar cel mai valoros lucru era binoclul tatălui meu – și l-au luat. Ce înseamnă asta? E un mod de viață barbar. De ce? Pur și simplu îi urăsc… îmi pare rău că spun asta”, a conchis Ryzhenko.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.