Cum arată formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea elevilor la școală

FOTO: Alexandra_Koch/Pixabay.com
FOTO: Alexandra_Koch/Pixabay.com

Ministerele Sănătății și Educației au publicat forma finală a formularului prin care părinții își dau acordul ca elevii să poată fi testați de Covid cu teste antigen la școală. Varianta poate fi descărcată de aici.

A mai existat o variantă a acestei declarații publicată vineri pe site-ul ministerului Sănătății, însă a suferit modificări după ce premierul Florin Cîțu a declarat că părinții nu trebuie să se prezinte la școală cu un formular completat prin care să-și dea acordul pentru testarea COVID a copiilor și că vor face acest lucru doar în cazul copiilor care prezintă simptome.

Ulterior, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat sâmbătă seară, la Realitatea Plus, că formularul de consimţământ pe care părinţii trebuie să îl semneze în cazul în care doresc ca elevul să fie testat pentru Covid-19 va fi schimbat şi a afirmat că publicarea documentului pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost o grabă care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată”.

El a precizat că publicarea acelui formular pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost o grabă, nu o greşeală, dar una care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată”.

„La şcoală acel formular trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător. Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, către şcoli, să decidă acest lucru, iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ ieri. Ministerul Educaţiei a venit astăzi cu un comunicat care face o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun Educaţie şi Sănătate. A fost o grabă, nu o greşeală, dar o grabă care nu face bine într-o situaţie deja tensionată”, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că formularul nu este necesar în prima zi de şcoală şi va fi utilizat doar în cazul în care un elev prezintă simptome sau este contact al unui caz confirmat, iar părinţii doresc să fie testat în cadrul unităţii de învăţământ.

„Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către școli în aşa fel încât profesorii să le primească. (…)

Dacă are simptome sau e contact direct al unui coleg confirmat, în această situaţie vi se va cere acest consimţământ informat şi semnat. Nu merge electronic din motive juridice. Dacă îl daţi, el va putea fi testat în şcoală, dacă există cabinet medical, sau la DSP. Dacă nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie va spune ce paşi trebuie urmaţi”, a conchis Cîmpeanu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.