Coronavirusul ar putea deveni o boală sezonieră precum gripa

coronavirus mască
Foto: icsilviu / pixabay.com

Virusul care provoacă boala COVID-19, SARS-CoV-2, ar putea deveni în următorii ani o infecție sezonieră la fel ca gripa sau răcelile. Este concluzia la care a ajuns un studiu realizat de cercetători din SUA.

Acest lucru se va întâmpla, însă, doar atunci când noul coronavirus va deveni endemic, momentul în care se va răspândi printre comunităţile umane într-un mod care nu provoacă în mod obişnuit focare importante sau îmbolnăviri grave, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea Emory din Georgia şi de la Penn State Universitaty.

„Perioada de timp care va trece până la acest tip de stare endemică depinde de cât de repede se răspândeşte boala şi de cât rapid este implementată vaccinarea. (…) Aşadar, secretul este ca toată lumea să fie expusă pentru prima dată la vaccin cât mai repede posibil”, a declarat, pentru New York Times, autoarea principală a studiului, Jennie Lavine, de la Universitatea Emory.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc deocamdată cât durează efectul imunizării împotriva noului coronavirus în urma îmbolnăvirii, însă dovezile sugerează că „imunitatea de blocare a infecţiei” dispare rapid, în timp ce „imunitatea de reducere a bolii este de lungă durată”. Aceasta înseamnă că o persoană poate să se reinfecteze cu noul coronavirus la câteva luni după infectare, însă a doua, a treia sau a patra oară boala nu s-ar manifesta la fel de sever – similar cu infecţiile în cazul răcelii obişnuite.

Potrivit cercetătorilor, odată ce majoritatea oamenilor dobândesc protecţie împotriva COVID-19, fie pe cale naturală, prin infectare, fie prin vaccinare, majoritatea cazurilor vor apărea „aproape în totalitate la bebeluşi şi copii mici”, despre care se cunoaşte că în acest caz prezintă în general doar simptome uşoare.

Între timp, în cazul persoanelor vârstnice şi a celor vulnerabile, reinfectarea poate avea loc în continuare în timpul „fazei endemice”, însă acestea ar putea fi protejate de simptomele grave de COVID-19 datorită infecţiilor pe care le-au experimentat în copilărie, conform modelelor pe termen lung dezvoltate de echipă. Studii asupra virusurilor comune care cauzează răceli demonstrează că aceste manifestări timpurii de boală apar mai ales la vârste cuprinse între 3 şi 5 ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.