Copa America. De ce nu trebuie să o ratezi

Fotbalul european este în relaș, însă în următoarele trei săptămâni, în Chile, cei mai buni fotbaliști sud-americani dau reprezentații cu public.

Miza: Copa America. Veche de 99 de ani, este cea mai bătrână competiție continentală din lume. De-a lungul timpului, orânduitorii fotbalului sud-american au modificat constant formatul turneului final, având ca scop unic prelungirea suspansului.

La startul întrecerii din acest an sunt 12 echipe – naționalele sud-americane plus ”guest starurile” Mexic și Jamaica – împărțite în trei grupe, după cum urmează:

GRUPA A: Chile, Mexic, Ecuador, Bolivia
GRUPA B: Argentina, Uruguay, Paraguay, Jamaica
GRUPA C: Brazilia, Columbia, Peru, Venezuela

După prima fază a turneului vor rămâne în joc doar opt echipe. Organizatorii au renunțat la prelungiri pentru meciurile din ”sferturi” și semifinale, urmând ca în cazul unei remize după 90 de minute să se execute loviturile de departajare.

Cum sud-americanii sunt supușii orgoliilor, remizele sunt, de multe ori, un obiectiv mai mult decât satisfăcător. În urmă cu patru ani, Paraguay a ajuns în finală fără să câștige niciun meci.

În ciuda laturii imprevizibile, doar șaspte țări au câștigat până acum Copa America în precendentele 43 de ediții. Gazdele din Chile nu au niciun succes, în timp ce Columbia și Bolivia au cucerit trofeul o singură dată, în timp ce Paraguay și Peru s-au impus de două ori, însă în urmă cu cel puțin 30 de ani.

Uruguay, deținătoarea trofeului și cea mai titrată echipă din istoria competiției (15 succese) nu va putea conta pe Luis Suarez, încă suspendat,

În Chile vor fi, însă, prezenți colegii săi de la FC Barcelona, proaspăt încoronați regi ai Europei: argentinianul Lionel Messi și brazilianul Neymar. Amândoi caută primul titlu continental din carieră.

În luptă vor intra și bătăioșii chilieni Alexis Sanchez și Arturo Vidal, dar și spectaculoșii columbieni James Rodriguez și Radamel Falcao. Se așteaptă surprize și de la mexicani și ecuadorieni.

Opt orașe vor găzdui partide la turneul final, printre care și splendidele Valparaiso și Vina del Mar. Primul și ultimul meci se joacă în capitala Santiago.

Chile și Ecuador deschid turneul în această noapte, de la ora 2.30, una oarecum prohibitivă pentru români, însă spectacolul este garantat.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Anglia și Belgia în domeniul îngrijirii bătrânilor. Salarii de până la 1.700 de lire
Locuri de muncă în străinătate pentru muncitori necalificați
Telefoane mobile ieftine, pentru părinți și bunici