Bufniță. Foto: Hehaden (Flickr / Creative Commons)

În comuna argeşeană Slobozia trăiesc aproximativ 100 de bufnițe, dintre care 60 în curtea primarului din localitate, informează digi24.ro.

Localnicii au observat că bufnițele au început să vină în localitatea lor în ultimii 10 ani, la începutul iernii.

„Ele se adună pe fiecare toamnă, între 40 şi 60 de păsări, am comunicat la asociaţia ornitologilor din România. Aceştia s-au deplasat şi le-au luat în evidenţă. Vin pe fiecare toamnă şi iarnă, le fotografiează, le numără”, a declarat pentru postul de televiziune Alexandru Niţu, primarul comunei Slobozia, localitate care are o populație de 4.600 de oameni.

Primarul crede că bufnițele vin în curtea sa datorită brazilor, care sunt o oază de linişte şi de căldură pentru păsările de noapte. Ornitologii cred însă că bufnițele au găsit aici o sursă importantă de hrană.

„Este evident că în gospodăriile oamenilor se fac rezerve de grâu şi porumb care atrag rozătoare, iar rozătoarele sunt sursa trofică principală a bufniţelor”, a explicat ornitologul Mirela Ridiche.

Pentru a afla mai multe informații despre păsările care îi populează curtea, edilul s-a înscris în asociaţia ornitologilor din Argeş.

„Bufnița” sau „buha” este un nume dat mai multor specii de păsări din familia Strigidae, ordinul Strigiformes. Majoritatea sunt solitare și nocturne. Cea mai cunoscută în România este bufnița mare sau buha, numită științific Bubo bubo, potrivit wikpedia.org.

Bufnița are dimensiuni relativ mari, ajungând la peste 60 de centimetri înălțime, cu o anvergură a aripilor de 170 de centimetri. Este o pasăre impresionantă, care a dat naștere la numeroase povestiri și legende. Vânează numai noaptea, zburând fără zgomot, la distanțe de până la 15 kilometri de cuib.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O minune din România aflată la 100 de metri adâncime, promovată de CNN
Orașul unde 80% dintre locuitori trăiesc sub pământ
Primul muzeu viu din România se deschide în această vară
Locuri de muncă în agricultură în Danemarca, Anglia și Irlanda. Salariile ajung la 2.000 de euro
TEST. Recunoașteți orașele românești din aceste imagini!

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.