Gurile de ventilație ale locuințelor subterane din orașul Coober Pedy. Foto: Nicholas Jones (Flickr / Creative Commons)

Coober Pedy este un oraș minier aflat în sudul Australiei, cu o populație de 1.700 de locuitori. Aproximativ 80% din populație trăiește sub pământ, în case subterane tăiate în rocă, pentru a se proteja de temperaturile periculoase de aproape 50 de grade Celsius din timpul verii, relatează BBC.

Localitatea este numită uneori „capitala mondială a opalului” datorită zăcămintelor mari de opal, o piatră semiprețioasă, cu luciu sticlos.

Toate locuințele aflate sub pământ au galerii de ventilație care le permit locuitorilor să respire fără probleme. Unele case au pereți de culoare rozalie, aceasta fiind culoarea naturală a gresiei din zonă.

„Oamenii locuiesc în case subterane pentru a controla temperatura. Locuințele sunt calde în timpul iernii și răcoroase vara. Vara, temperaturile pot ajunge până la 50 de grade Celsius, dar temperatura dintr-o casă de aici rămâne constantă la 21-25 de grade Celsius”, a povestit pentru BBC Christine Henry, o locuitoare din Coober Pedy.

Casele au dormitoare, paturi, bucătărie, canapele, camere de zi și coridoare – exact precum o locuință obișnuită. Unul dintre lucrurile de care rezidenții trebuie să aibă grijă este să nu apară crăpături în pereți.

Orașul Coober Pedy se află într-o regiune cu climă deșertică. Din decembrie până în februarie, vremea este foarte caldă, temperaturile ajung constant la 35-36 de grade Celsius la umbră, iar uneori se formează furtuni de nisip. Nivelul anual de precipitații este foarte redus.

Conform wikipedia.org, numele „Coober Pedy” vine din termenul „kupa-piti”, care înseamnă „gaura omului alb” în limba aborigenilor din Australia.

Zăcămintele de opal din Coober Pedy au fost descoperite în anul 1915. De atunci, orășelul a furnizat cea mai mare parte din opalul de calitate existent la nivel mondial.

coober pedy locuință subterană
Intrarea într-o locuință subterană din Coober Pedy. Foto: Denisbin (Flickr / Creative Commons)
coober pedy magazin subteran
Magazin de bijuterii subteran din orașul Coober Pedy. Foto: Lodo27 (Wikimedia Commons)
coober pedy biserică
Biserică catolică subterană din orașul Coober Pedy. Foto: Michael (Flickr / Creative Commons)
coober pedy oras subteran
În orașul Coober Pedy, 80% dintre locuitori trăiesc în case construite sub pământ. Foto: Matt Malone (Wikimedia Commons)
coober pedy deșert
Orașul coober pedy se află într-o regiune deșertică. Foto: Lodo27 (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastrăde Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O minune din România aflată la 100 de metri adâncime, promovată de CNN
Primul muzeu viu din România se deschide în această vară
Cele mai frumoase case din copaci. 12 locuințe în imagini superbe
Locuri de muncă în agricultură în Danemarca, Anglia și Irlanda. Salariile ajung la 2.000 de euro
TEST. Recunoașteți orașele românești din aceste imagini!

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.