Primul muzeu viu din România se deschide în această vară

primul muzeu viu din românia casa
Primul muzeu viu din România se deschide la Tecșești. Foto: laorigini.org

Primul muzeu viu din România va fi deschis în această vară. Muzeul Viu de la Tecșești, din județul Alba, este un proiect al Asociației Culturale Groove ON, care a fost lansat în luna decembrie 2015. Muzeul Viu este un proiect independent de antreprenoriat social, susținut de comunitatea pasionată de păstrarea și promovarea tradițiilor românești, informează asociația într-un comunicat de presă.

Primul muzeu viu din România este situat într-un sat izolat din Munții Apuseni, Tecșești, și este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spațiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici și denumirea de muzeu viu.

Locuitorii primului muzeul viu din România vor proveni preponderent din mijlocul comunității pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie și folclor, comunitate care și finanțează acest proiect.

În prezent, primul muzeu viu din România este funcțional în proporție de 30 la sută. Pentru a fi dus la sfârșit, proiectul mai are nevoie de 6.000 de euro, pe care Groove ON estimează să îi strângă până la sfârșitul lunii februarie 2016.

Proiectul La Origini – Muzeul Viu poate fi susținut prin platforma de crowdfunding Indiegogo, cu sume care variază de la 15 euro până la 1.000 de euro. Cei care contribuie primesc în schimb acces la diverse evenimente și ateliere desfășurate la Tecșești, sau oportunitatea de a locui o perioadă în primul muzeu viu din România, respectiv de a se gospodări, îndeletnici și hrăni ca pe vremuri.

Primul muzeu viu din România, „un tunel al timpului”

„La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești este un proiect unic în România, inovator și complex”, a declarat Ionuț Onea, președintele Asociației Groove ON.

„Este ca un tunel al timpului, prin care poți călători dacă ești pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei și vârcolaci. Este complex pentru că este și o formă de antreprenoriat social, în sensul în care ajută ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai trăiesc doar 14 bătrâni în prezent, să rămână viu, să pună în valoare resursele naturale ale zonei, să perpetueze cultura locului și să producă un impact economic, cultural și social durabil”, a explicat inițiatorul proiectului.

primul muzeu viu din românia plan
Primul muzeu viu din România – plan. Foto: laorigini.org

Primul muzeu viu din România va fi împărțit în mai multe sectoare care corespund diferitelor perioade istorice:

* Va reproduce locuințe circulare și pătrate din perioada neolitică cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de paie / stuf;
* Perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ și locuințe din piatră, cu un turn de veghe fortificat;
* Pentru perioada modernă va fi restaurată școala din sat, o casă veche de 200 de ani și șuri cu acoperiș înalt de paie;
* Va exista un atelier de lucru în ceramică, cu cuptor pentru arderea lutului;
* Experiența traiului în Tecșești îi va învăța pe locuitori să obțină diverse uleiuri și unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor;
* Va exista și o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi și arbuști, bazată pe principiile permaculturii – sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu;
* Vor fi amenajate un iaz și un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale și zona de bucătărie;

Primul muzeu viu din România se deschide într-un sat de munte izolat

Până în prezent, pe suprafața muzeului s-au construit o structură de casă de lut cu acoperiș de paie, un cuptor de lut pentru pâine și s-au pus bazele grădinii ecologice.

În satul Tecșești trăiesc 14 bătrâni în prezent, în condițiile în care în anii 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

Primul muzeu viu din România este un proiect independent, apolitic, care se susține din donațiile publicului pasionat de păstrarea și promovarea tradițiilor românești, de iubitorii legendelor dacilor și istoria Apusenilor, de natură și autenticitate.

În luna decembrie, Groove ON a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești, prin intermediul platformei Indiegogo.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O minune din România aflată la 100 de metri adâncime, promovată de CNN
TEST. Recunoașteți orașele românești din aceste imagini!
Locuri de muncă în agricultură în Danemarca, Anglia și Irlanda. Salariile ajung la 2.000 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.