Companiile aeriene lansează, din martie, „cheia” pentru a călători fără restricții

Bilete de avion ieftine FOTO: corgaasbeek/Pixabay.com
Bilete de avion ieftine FOTO: corgaasbeek/Pixabay.com

International Air Transport Association (IATA), asociația comercială care reprezintă 290 de companii aeriene din toată lumea va lansa o aplicație care să-i ajute pe călători să-și stocheze și să gestioneze certificările pentru vaccinarea anti-coronavirus și testele pentru COVID-19.

Potrivit CNN, aplicația se va chema IATA Travel Pass și se dorește să fie o cheie pentru a redeschide frontierele și pentru ca oamenii să zboare din nou, fără să mai fie nevoie de carantină.

Aplicația IATA Travel Pass va funcționa în patru moduri. Va exista, în primul rând, un registru global al cerințelor de sănătate, astfel încât pasagerii să poată verifica ce este necesar pentru a intra în destinațiile la care vor să ajungă.

Călătorii pot verifica registrul global al centrelor de testare și vaccinare, astfel încât să poată programa înainte de plecare. De asemenea, laboratoarele și centrele pe testare către pasageri prin intermediul aplicației.

Mai mult, călătorii își pot gestiona identitatea digitală pentru călătorii fără contact: crearea unei versiuni digitale a pașaportului lor pe telefon, primirea și partajarea certificatelor de testare sau vaccinare COVID-19 și gestionarea altor documente de călătorie.

Această nouă platformă digitală este o modernizare a sistemului existent de teste și certificate de vaccin tipărite. „Guvernele decid cerințele de călătorie; companiile aeriene și pasagerii trebuie să se conformeze”, spune IATA pe site-ul său, subliniind că nu obligă pasagerii să fie vaccinați pentru a călători.

Aplicația va fi gratuită și va fi disponibilă pe dispozitivele Android și de la Apple spre sfârșitul lunii martie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.