Comoară fabuloasă descoperită de 3 detectoriști amatori. 5.000 de monede cu o greutate de 3 kg

Foto: DetectieMetal - Comunitatea Arheologilor Amatori din Romania

Raoul, Silviu și Ionuț, 3 detectoriști amatori, au descoperit o comoară fabuloasă, cu aproape 5.000 de monede, în județul Bihor.

Raoul Vlad Suta a povestit pe grupul de Facebook „DetectieMetal – Comunitatea Arheologilor Amatori din Romania” cum a fost făcută descoperirea.

Cei 3 prieteni au plecat în explorare duminică: „Pe finalul zilei, la un moment dat, am primit un semnal scurt dar stabil, am pus lopata la treaba, iar când am întors halca de pământ deasupra observ o moneda mica argintie parca scoasa din buzunar. A urmat și a doua moneda, a treia, iar colegii mei care se aflau în apropiere mi s-au alăturat în perimetru.

Au urmat încă câteva monede la o adâncime mica, urmărirea semnalelor ne-a condus pana la urma la ceea ce părea a fi gura unui vas. Adrenalina la cote maxime. Am efectuat o săpătura perimetrala în jurul obiectului, extragandu-l cu grija, impreuna cu câteva bucăți de ceramica probabil aparținând vasului.

Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseala, de burțile pline, de căldură și de insecte.”

„In aceasta zi memorabila si unica, am scos la lumina ceea ce avea sa fie un tezaur monetar format din:

  • aproximativ 4868 de monede cu diametru mic de tip denar unguresc, spunem aproximativ deoarece multe dintre ele sunt lipite și datorita faptului ca sunt mici și subțiri sunt dificil de numărat
  • 3 taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de gr
  • 4 monede de diametru mijlociu neidentificate, dar aparținând aceluiași context

Monedele au perioadă de emisiune situata intre anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea.

Greutatea bruta a monedelor, împreună cu vasul de ceramica și reziduurile de pământ a fost de aproximativ 4500 gr, iar greutatea fără vas de aproximativ 3000 gr”, a mai scris Raoul Vlad Suta.

Potrivit arheologului amator, comoara a fost predată autorităților.

„O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred ca este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție.

Așteptăm părerile specialiștilor cu privire la identificarea exacta a monedelor, inventarierea și restaurarea acestora.

Mii de mulțumiri funcționarelor primăriei care ne-au ajutat la numărarea monedelor”, a spus el.

Persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător astfel de comori sunt obligate să le predea, în termen de 48 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea.

Legea nr. 182 din 25 octombrie 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil prevede că autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei.

În cazul descoperirii unor bunuri culturale de valoare excepţională se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.