România ar urma să preia 4.646 dintre cei 120.000 de noi refugiați aflați în Italia, Grecia și Ungaria, potrivit schemei de redistribuire de urgență a refugiaților între statele membre ale Uniunii Europene, relatează agerpres.ro.
Schema face parte dintr-un plan în șapte puncte pentru soluționarea crizei refugiaților cu care se confruntă Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene dat publicității astăzi.
În luna mai, României îi mai fusese alocată o cotă de 1.705 refugiați din primii 40.000 de refugiați, aflați pe teritoriul Italiei și Greciei.
Primul punct al planului, reprezentat de mecanismul de relocare de urgență a refugiaților, prevede că dintre cei 4.646 de refugiați ce ar urma să ajungă în România, 604 se află în Italia, 1.951 în Grecia și 2.091 în Ungaria.
Măsurile de redistribuire de urgență a celor 120.000 de refugiați (din care 54.000 se află în Ungaria, 50.400 în Grecia și 15.500 în Italia) ar urma să reducă presiunea de pe cele trei țări afectate și, în același timp, vor ajuta statele membre confruntate cu un număr mare de solicitări de azil să proceseze mai rapid cererile respective.
Relocarea refugiaților va fi realizată pe baza unei sistem de distribuție obligatoriu ce folosește criterii obiective și cuantificabile (40% mărimea populației, 40% nivelul PIB, 10% numărul solicitărilor de azil aprobate și 10% rata șomajului).
Ea se va aplica suplimentar propunerii prezentate în luna mai de Comisia Europeană pentru relocarea a 40.000 de persoane în nevoie evidentă de protecție internațională, aflate în Italia și Grecia, ceea ce face numărul total al refugiaților ce vor fi redistribuiți între statele membre să ajungă la 160.000, mai notează agerpres.ro.
Țările care vor primi cei mai mulți dintre cei 120.000 de noi refugiați sunt Germania (31.443), Franța (24.031) și Spania (14.931), iar cele care vor primi cei mai puțini sunt Malta (133), Cipru (274) și Estonia (373).
Președintele și premierul României vor mai puțini refugiați
În ultimele zile, atât premierul Victor Ponta, cât și președintele Klaus Iohannis, au declarat că România poate primi un număr mult mai mic de refugiați.
Premierul Victor Ponta a afirmat că România poate primi maximum 1.500 de refugiați: „Ne vom întâlni în CSAT, probabil săptămâna viitoare, pentru a discuta despre problema migranților și pentru a prezenta poziția Guvernului. România trebuie să fie o țară solidară și europeană! Vom decide câți refugiați vom primi, dar trebuie să luăm în calcul câte locuri avem. Nu putem primi pe termen scurt mai multe persoane decât avem capacitate, iar în acest moment avem 1.500 de locuri dintre care circa 200 sunt deja ocupate”.
La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România nu are capacitatea de a primi mai mult de 1.785 de refugiați.
Recomandările editorilor GreatNews:
Lecția dată de cel mai sărac președinte din lume în plină criză a refugiaților
Universitățile din România care sunt gata să primească refugiați. Li se oferă cazare și masă
Fotografiile emoționante care i-au adus o avere unui refugiat sirian
Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 900 de lei mai mici
Locuri de muncă la Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS. Lista joburilor scoase la concurs
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: